Фактор плус: Већина грађана не верује у бојкот избора

БЕОГРАД: Велика већина грађана не верује у бојкот избора и сматра да ће се власти и опозиција договорити око изборних услова и да ће опозиција изаћи на изборе, резултати су анкете јавног мњења агенције "Фактор плус".
glasanje f bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Како преноси Блиц у сутрашњем издању, у истраживању агенције за јул чак 74 одсто бирача не верује да ће опозиција бојкотовати парламентарне изборе, 18 одсто сматра да хоће, а осам процената не зна.

На питање о могућности договора власти и опозиције о изборним условима, 36 одсто грађана је сигурно да хоће, 32 одсто сматра да ће договор бити постигнут, "али ће бити јако тешко", 28 процената мисли да неће, док четири одсто испитаника није одговорило.

Владимир Пејић из агенције "Фактор плус", каже за Блиц да је овакав резултат очекиван, јер је више оних гласача који подржавају власт.

Он је оценио да договор одговара и власти и опозицији и додаје да "та битка неће имати губитника", јер ће, без обзира како се преговори заврше, обе стране "на крају себе прогласити победником".

На питање о разговорима власти и опозиције, 38 одсто грађана одговорило је да је то покушај опозиције да оправда излазак на изборе, 21 одсто да је реч о жељи власти да избори буду потпуно демократски, а 16 процената о жељи опозиције да обезбеди фер изборне услове. Њих 12 одсто сматра да је реч о покушају власти да натера опозицију на изборе, а 10 одсто да је све замајавање, док три одсто није одговорило.

Истраживање агенције "Фактор плус" рађено је телефонски од 29. јула до 1. августа на узорку од 1.000 испитаника у централној Србији без Косова.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести