Фон дер Лајен Куртију: Што пре састанак на високом нивоу

БРИСЕЛ: Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је у писму премијеру тзв. Косова Аљбину Куртију да је неопходно да се следећи састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине одржи што је пре могуће.
Ursula fon der Lajen/Fonet
Фото: Фонет/Урсула фон дер Лајен

Фон дер Лајенова је, у име Европске уније, Куртију упутила честитке за именовање на место премијера, нагласивши да је неопходно да се следећи састанак на високом нивоу у оквиру дијалога одржи "што је пре могуће", преноси Економија онлајн.

Она у писму, такође, истиче да ће наставити да се залаже за либерализацију визног режима за грађане Косова.

"Надам се да ћемо наставити сарадњу и желим вам успех у вашем мандату. Желимо да Косово брже напредује на европском путу и наставићемо да подржавамо напредак постигнут у реформама. Залагаћу се и даље да се донесе позитивна одлука у процесу либерализације визног режима, знајући колика је важност овог питања за грађане Косова", наводи се у писму Урсуле фон дер Лајен.

Председница Европске комисије потврдила је да поздравља посвећеност премијера Куртија конструктивном укључивању у дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

Фон дер Лајен је истакла и да је неопходно да се следећи састанак на високом нивоу у оквиру дијалога одржи што је пре могуће јер је то, како је навела, "од суштинског значаја за напредак на европском путу Косова и Србије".

"Радујем се заједничкој сарадњи на унапређењу односа између ЕУ и Косова," поручила је висока званичница ЕУ.

У писму се наводи и да ЕУ стоји уз тзв. Косово у борби против пандемије коронавируса и да подржава економски опоравак кроз економски и инвестициони план за западни Балкан усвојен у октобру 2020. године.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести