Фон Крамон: У Приштини имају предлог за ЗСО

ПРИШТИНА: Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон изјавила је да тзв. Влада Косова има предлог за примену споразума о Заједници општина са српском већином, али каже да није упозната са детаљима.
Viola fon Kramon/YT
Фото: Јутјуб/Виола фон Крамон

"Мислим да је оно што сам чула да се то мења у последње време. И ово је добра вест, јер тако треба да буде. Потребан нам је уобличен концепт косовске стране о Асоцијацији", рекла је Фон Крамон, преноси приштинска Коха.

Како овај лист наводи фон Крамон каже да ту информацију није добила од Албина Куртија, већ су то информације које долазе . како каже" с неке друге стране.

То види као део компромиса, али напомиње да косовска страна неће променити своју позицију према Заједници српских општина.

"Неће променити своју позицију о Заједници, али може да изнесе предлог за Заједницу што би било добро", додала је Фон Крамон.

По питању дијалога Београда и Приштине, рекла је да, без жеље да улази у детаље тренутног формата дијалога, њена порука је да обе стране морају нешто да дају, и да, ако једна страна почне са "постоји само један резултат на крају дијалога који ја прихватам", онда буде потешкоћа.

На питање да ли то значи да дијалог неће функционисати без компромиса, одговорила је:

"Апсолутно не. Због тога се воде политички разговори".

Фон Крамон је изразила разочарење због захтева Приштине за чланство у Савету Европе и додаје да ће прихватање бити условљено поштовањем одлука тзв. Уставног суда о манастиру Високи Дечани.

"Ако се хвалите владавином права и кажете ''ово ми је приоритет'', а не поштујете једну од најважнијих одлука Уставног суда, шта мислите, како ће то оценити државе чланице Савета Европе?", рекла је Фон Крамон.

На питање о “Отвореном Балкану”, Фон Крамон је рекла да је та иницијатива покушај да се успостави паралелна структура за регионалну сарадњу, због чега је види као “опасну”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести