Формирана парламентарна Комисија за сарадњу Србије и Грчке

АТИНА: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и њен грчки колега Николаос Вуцис потписали су данас у Атини Меморандум о сарадњи којим је формирана парламентарна Комисија чији је циљ унапређење сарадње у области евроинтеграција, економије и културе, као и на мултилатералном плану.
Maja Gojkovic  Tanjug, video
Фото: Tanjug

Гојковић, која борави у званичној посети Грчкој, састала се у одвојеном сусрету и са председником Грчке Прокописом Павлопулосом, а на састаницма је истакнуто да су односи две државе и два народа историјски блиски и пријатељски, те да је важно да се негују и унапређују у савременим оквирима.

Павлопулос је том приликом упутио честитку изабраном председнику Србије Александру Вучићу, а Гојковић се захвалила на честиткама и поздравила иницијативу за посету грчког председника Србији.Павлопулос је пожелео и успех Србији у процесу уласка у ЕУ и напоменуо да Грчка спада међу оне земље које желе да се тај процес брзо заврши.

Гојковић је нагласила да су Србија и Грчка историјски блиски пријатељи, али да Грчка и данас пружа подршку по актуелним питањима и захвалила се на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије, указујући на нашу посвећеност дијалогу.Она се захвалила и на искреној подршци ка пуноправном чаланству Србије у ЕУ, истичући да је Србија свесна да тај пут није лак, али да је посвећена преговорима, отварању поглавља и унутрашњим реформама.

Председник грчког парламента Николаос Вуцис оценио је током састанка да је потписани Меморандум значајан за унапређење укупних односа и истакао да је важно појачати међудржавну сарадњу.У том смислу, изразио је позитивна очекивања од рада међувладиног Високог савета за сарадњу између Србије и Грчке.

Како је саопштено из Скупштине Србије, на састанку се разговарало и о унапређењу односа у области економије, енергетике, инфраструктуре, туризма, као и о питањима миграција и другим изазовима са којима се регион суочава, а Вуцис је указао да због свега тога постоје разлози да будемо пажњиви и радимо заједно за очување стабилности и мира.

Гојковић је истакла да је њена посета прва посета председника Скупштине Србије Грчкој од 1991. године, те да се успостављењем Комисије за сарадњу подиже ниво парламентарних односа.Она је указала да два парламента прате ниво односа који су достигнути на међувладином плану и изразила задовољство што су приликом претходне посете Вуциса Београду, у децембру прошле године, отворена врата за унапређење односа, које је конкретизовано и потписивањем Меморандума.

Председница скупштине, која је у посету Грчкој дошла на позив председника парламента Вуциса разговараће и са члановима парламентарне групе пријатељства Грчке - Србије и представницима парламентарних група.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести