Формирана Радна група за израду акта о промени Устава Србије

БЕОГРАД: Радна група која ће израдити Нацрт акта о промени Устава Србије формирана је данас на седници Одбора за уставна питања и законодавство, а чине је стручњаци, представници Министарства правде, Удружења тужилаца, Друштва судија.
Skupština Srbije, štrajkači gladju Foto: Tanjug: video
Фото: Танјуг: видео

Међу члановима Радне групе, којом ће председавати председница тог одбора Јелена Жарић Ковачевић, су и редовни професор Правног факултета у Београду, судија Уставног суда и члан Венецијанске комисије за Србију Владан Петров, заменик генералног секретара Скупштине Србије Бранко Маринковић, помоћник Министра правде Јован Цхосић, заменик Републичког јавног тужиоца Горан Илић, помоћник директора Републичког секретаријата за законодавство Дарко Радојичић и виши саветник у Министарству правде Владимир Винш.

Жарић Ковачевић подсећа да је Народна скупштина прихватила Предлог владе за промену Устава и да је сада дошао тренутак да Одбор за уставна питања и законодавство настави са својим послом.

"Ми смо до сада имали седам јавних слушања, била су одржавана у Народној скупштини, али и у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду. Сада ћемо све то резимирати и доставити члановима Радне групе како бисмо их упознали са сваким мишљењем које је изнето, како бисмо на један одговоран начин приступили изради акта о промени Устава", рекла је Жарић Ковачевић.

Она је подвукла да предлог више неће моћи да се мења, односно да се искључиво ради о изменама које се тичу правосуђа, а никако о изменама које се тичу КиМ, територијалне целовитости, суверенитету или било којој другој области коју Устав регулише.

Поновила је да се промене Устава искључиво односе на правосуђе, односно независност судова и њихову већу професионалност и одговорност.

На питање до када би Радна група требало да изради текст Нацрта акта о промени Устава, она процењује да би то можда могао бити крај јула.

"У самој одлуци о формирању Радне групе ми нисмо ставили рок, али негде по корацима, како то предвиђа Устав и Пословник Народне скупштине, по мојој некој процени би можда могао да буде крај јула", рекла је Жарић Ковачевић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести