Формирани сви национални савети националних мањина

БЕОГРАД: Сви национални савети националних мањина - укупно 22 - конституисани су у законски предвиђеном року, а очекује се да ће до почетка јануара они усвојити Статуте и изабрати председнике и чланове осталих тела, каже помоћница за људска и мањинска права и слободе у Министарству државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић.
s
Фото: pixabay.com

Она је навела да су већина Националних савета одржали и прве редовне седнице на којима су бирали председнике и усклађивали Статуте са одредбама новог Закона о националним саветима националних мањина.

''''Велики број Савета је већ изабрао председнике, а то је први корак у поступку који се спроводи пред Министарством државне управе и локалне самоуправе које има задатак да, пре него што упише председнике у регистар Савета, провери да ли су ти поступци у складу са законом’’, рекла је Антић за Тањуг и подсетила да су након избора формирана и два нова Национална савета - руске и пољске националне мањине. 

Појаснила је да Национални савети руске и пољске националне мањине имају рок од 10 дана од конститутивне седнице да ускладе Статуте и 30 дана да изаберу председнике, док остали Национални савети имају рок од 20 дана за усклађивање својих Статута и 30 дана да изаберу председнике.

''''Крајњи рок када очекујемо да ће свих 22 Национална савета имати усвојене статуте и изабране органе је почетак јануара следеће године’’, навела је Антић.

Како је рекла, у току је упис Националних савета, односно промена података у Регистру националних савета.

Антић је указала на одредбе новог Закона о националним саветима о неспојивости функција председника Националног савета, као и председника и чланова Извршног одбора савета са политичким функцијама.

Поштујући нову законску одредбу председник општине Кучево Новица Јаношевић поднео оставку на ту функцију и преузео дужност председника Националног савета Влаха, а исто је учинила народна посланица Либушка Лакатош, чланица Националног савета словачке националне мањине.

Антић је, такође, подсетила је и на одредбу о овлашћењима Савета и напоменула да члановима није дозвољено да користе Савет у политичке сврхе већ за деловање у области културе, образовања, информисања, службене употребе језика и писма.

Упитана о могућим неправилностима и примедбама након првих конститутивних седница, Антић је навела да је Републичка изборна комисија објавила извештај о спроведеним изборима из којег се, како каже, може закључити да су протекли у најбољем реду.

‘’Што се тиче поступка конституисања, који је још увек у току, постоје одређене процедуралне примедбе које Министарство разматра и које ће се узимати у обзир приликом уписивања у регистар.

Примедбе у вези са одржавањем првих седница Националних савета су углавном процедуралне природе и односе се на примену Пословника или Статута, али већих проблема који би утицали на регуларност конституисања није било’’, казала је Антић.

Избори за Националне савете националних мањина одржани су 4.новембра ове године, а право гласа имало је 507.183 припадника мањинских заједница.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести