(ФОТО) ВУЧИЋ НА САМИТУ ЕВРОПСКЕ ПОЛИТИЧКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ Двоструки стандарди и ЛИЦЕМЕРЈЕ по питању КИМ, Србија је ПРИЗНАТА у УН

ГРАНАДА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Гранади, поводом најаве председнице тзв. Косова Вљосе Османи да ће се заложити на самиту да се нашој земљи уведу санкције, да је реч о двоструким стандардима и лицемерју, јер се управо разара територијални интегритет Србије која је призната у УН.
v
Фото: Tanjug/ Pool Peue

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише изјаву Османи, која је по доласку у Гранаду Србију назвала агресором и да ће се заложити да се нашој земљи уведу санкцијем, као и да прокоментарише то што је немачки амбасадор у Приштини рекао да је оно што се догодило 24. септембра напад на територијални интегритет тз. Косова.

Ово друго ми је интересантније, да су било шта друго смислили... Али, када кажу нападате територијални интегритет нечији ко није део УН, а разарате територијални интегритет земље која је призната Повељом УН и са и даље важећом Резолуцијом 1244 - то је лицемерно. Да је неко важан, рекао бих - још је лицемерније да говорите о агресору, који у ствари не успева чак ни да заштити своју земљу ни њене границе које су прокламоване Повељом и Резолуцијом УН, нагласио је Вучић.

Тако да то вам говори о двоструким стандардима и двоструким аршинима који се примењују према Србији, али на то смо већ навикли, то није од јуче, истакао је председник Србије.

Поручио је да је наше да разгорамо са свима и да се трудимо да објаснимо позицију наше земље, што ћемо и наставити да радимо.

За разлику од њих ми се не трудимо да ли ће нешто лоше да се догоди Приштини или неком другом и никада се нисмо залагали за санкције, већ да Срби имају нормалан  живот на КиМ, као и да имамо што више страних инвестиција, истакао је Вучић.

Шта, имаћу мање политичких сусрета? То су приче за малу децу, очигледно да постоји неки већи проблме или да се то чини за нечије туђе интересе, додао је Вучић.

Србија опредељена за мир, нема намеру било кога да напада

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија никада није имала намеру да напада било кога у региону, да је опредељена за мир и просперитет на простору целог Западног Балкана, а да је за Косово и Метохију потребно компромисно решење засновано на реалности.

Вучић је на питање страних новинара да ли је војна претња Србије Косову стварна, рекао да претња не постоји и да је право питање да ли се поштују Повеља УН и резолуције УН.

Ако поштујемо Повељу када је реч о Украјини, моје контра питање вама је зашто не подржавамо и када причамо о Србији. То је питање које мучи цео српски народ, рекао је Вучић.

Додао је да је Србија опредељена да очува мир и да је смањила присуство војних снага близу административне линије са 8.500 на 4.400 војника и да су данас наши представници ишли са америчким и европским представницима да се увере у то.

Оно што нам треба су стварна решења заснована на реалности, прави напредак у преговарачком процесу и компромисна решења, а не нешто о коме је неко сањао, а да се другој страни не да ништа, поручио је Вучић.

Он је истакао да је последњи пут, када је била подигнута борбена готовост српске војске, било 14.000 људи близу административне линије и то је било пре годину дана.

Сада, када смо имали ову кризу, било је 8.500 људи, што је значајно мање него што је било. С тим бројем војника, чак и да смо желели, а нисмо,  не би могли ништа да урадимо. То је јасно и видљиво. Нисмо заинтересовани за то. Заинтересовани смо да напредујемо на нашем путу. Последње три године привукли смом 63 одсто свих страних дирекних инвестиција на Западном Балкану и за то смо заинтересовани, да наставимо тако, истакао је председник Србије.

На питање да ли је дао неке гаранције европским партнерима, Вучић је одговорио да их нико није ни тражио, али да јесте, не би било проблема да их да.

Зато што верујемо у мир и просперитет целог Западног Балкана, поручио је Вучић.

Више закључака након састанка са Макроном, Борељом, другим лидерима

Председник Србије изјавио је да је са свима у Гранади, где присуствује самиту Евопске политичке заједнице, разговарао о свим темама, али да ће више закључака имати након састанка са француским председником Емануелом Макроном и бројним европским званичницима, укључујући шефа европске дипломатије Ђозепа Бореља.

Вучић је то рекао на питање новинара да ли му је током боравка у Шпанији неко помињао мере против Србије и да ли је на ту тему разговарао са неким од бројних званичника са којим се састао.

Разговарао сам са свима о свим темама, као што знате никада ништа нисам крио од нашег народа, рекао је Вучић.

Председник Србије је нагласио да је сутра важна седница Европског савета па ћемо видети како ће бити.

Моћи ћу да вам дам више закључака вечерас када завршим састанак са председником Макроном и још неким европским лидерима, уклучујући и Бореља, рекао је Вучић.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести