Француски премијер: Брнабић отелотворује обнову политичког живота Србије

БЕОГРАД: Француски премијер Едуар Филип истакао је да српска премијерка Ана Брнабић "отелотворује обнову политичког живота" Србије, као и да ће њена улога у приближавању Европској унији бити од суштинског значаја.
Ana Brnabić Foto: Tanjug/ T.Valič
Фото: Tanjug

Он је то оценио указујући да је Брнабић прва жена на месту премијера, као и да потиче из цивилног друштва.

"Приближавање Европској унији остаје стратешки улог. У том смислу, Ваше деловање ће бити од суштинског значаја, како због обима неопходних реформи за Западни Балкан тако из због изазова са којима се суочава Европска унија. Охрабрујем Вас да наставите тим путем, посебно када је реч о реформама везаним за владавину права", навео је Филип.

Француски премијер је у честитки Ани Брнабић поводом избора на место председника Владе, коју је упутио 4. јула, а која је данас објављена на сајту француске амбасаде, подсетио на давнашње пријатељство Србије и Француске.

"Од почетка демократске транзиције, Француска је била уз Србију како би подржала њене реформске напоре, њен европски пут, њен економски развој и, шире гледано, трајну стабилизацију региона. Знате какав значај имају добросуседски односи и, у том оквиру, Ваш одлучни ангажман у дијалогу са Приштином", навео је Филип.

Француски премијер је оценио и да су билатерални односи ојачани последних година, на политичком, економском плану и у области безбедности, а такође је подвукао квалитет сарадње у области реформе јавне управе, за коју је Брнабић била задужена у претходној влади.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести