Функционери ДС позивају Лутовца на договор о седници

БЕОГРАД: Део бивших и садашњих функционера Демократске странке (ДС) позвао је данас председника ДС Зорана Лутовца да нађу заједничко решење о одржавању седнице Главног одбора (ГО) ове странке.
Lutovac Zoran/Tanjug
Фото: Tanjug

Потписници саопштења су шефови посланичких клубова ДС у Скупштини Србије и у Скупштини АП Војводине Горан Ћирић и Горан Пауновић, Горица Мојовић, Нада Колунџија, Драгослав Шумарац, Слободан Милосављевић, Божидар Ђелић, Александра Јерков, Бранислав Лечић, Борка Божовић, Тамара Трипић, Данило Башић, Игор Момчиловић и Никола Лунић.

"Иако је предлог једне трећине чланова ГО да се седница одржи 17. маја, по оцени Статутарне комисије ДС, поднет у складу са Статутом, као људи одговорни према грађанима који од ДС очекују заштиту, према члановима странке и према

потписницима иницијативе који су били изложени беспризорним нападима претходих дана, не инсистирамо искључиво на овом датуму. Још једном позивамо Зорана Лутовца да нађемо заједничко решење о одржавању седнице", пише у саопштењу.

Они истичу да је Лутовац пре четири дана одбио да се састане са групом дугогодишњих чланова ДС, међу којима је и велики број њених оснивача.

"Тај позив остаје отворен и понављамо га, јер нам је искључиви циљ да ојачамо ДС и сматрамо да то можемо учинити само кроз сарадњу, међусобно уважавање и дијалог", наводи се у саопштењу.

Они истичу да "лажи, подметања и оптужбе да су демократе Вучићеви људи нису достојне ДС".

У саопштењу се истиче да је обавеза ДС да грађанима помогне да се одупру тиранији и самовољи власти којој су изложени.

Они наводе да је то био један од разлога због ког су инстистирали да седница ГО буде одржана у што краћем року, као да и даље сматрају да је то кључно.

"У време ванредног стања, власт је водила најсрамнију кампању плашећи, претећи и хапсећи оне који другачије мисле. Друштво је на ивици сукоба, широм Србије се организују екстремистички скупови, а разорене институције не реагују на кршење Устава и закона", сматра ова група демократа.

Они, "не доводећи у питање одлуку о бојкоту избора, сматрају да бојкот подразумева организован активизам који ће приближити људима разлоге, смисао и потребу бојкота".

"Јасно је да у том послу, ДС мора имати кључну улогу, будући да, ма како ослабљена била, она има највећи организациони, искуствени и политички потенцијал. Само она може организовати и сповести ефикасну кампању бојкота и у томе бти кључни партнер осталим опозиционим странкама у Србији".

Трећина чланова ГО која је потписала захтев за хитно сазивање седнице ово је учинила управо како би зауставила даље политичко и организационо урушавање ДС, истиче се у саопштењу.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести