Галерија М. српске изложбом обележава годишњицу Мајске скупштине

Обележавајући значајне датуме српске историје и културе Галерија Матице српске ће кроз изложбу “Мајска скупштина 1848. – 170 година касније”, која се отвара у недељу 13. маја у 12 часова, подсетити на три значајна јубилеја: 100-годишњицу присаједињења Војводине Краљевини Србији, 170-годишњицу одржавања Мајске скупштине у Сремским Карловцима и 200-годишњицу рођења сликара Павла Симића (1818–1876).
д
Фото: Промо

Сва три јубилеја преплела су се у једној слици – “Српска народна скупштина 1. маја 1848.” која ће бити централна на овој изложби. Овом ремек-делу Павла Симића из сталне поставке српске уметости 19. века у колекцији ГМС, придружена је и истоимена композиција изведену у техници графике и фотографија Павла Симића, а изложба је употпуњена је текстовима о аутору и слици, предметима и документима, као и документарно-играним филмом који је у поводу јубилеја снимила Радио-телевизија Војводине у сарадњи са стручњацима Галерије. Аутори изложбе су др Снежана Мишић и мр Данило Вуксановић, а изложбу прати двојезична публикација “Српска народна скупштина 1. маја 1848. – 170 година касније” с ауторским текстом др Снежане Мишић у којем се слика тумачи у контексту политичко-историјских околности и националних тежњи српског народа на територији Аустријског царства у 19. веку.

Фото: Архивска фотографија

Слика Павла Симића представља визуелни документ најзначајнијег политичког догађаја 19. века у животу српског народа у Аустријском царству: тренутак проглашења Српске Војводовине

Слика Павла Симића једно је од оних уметничких дела које својом темом, идејном основом, околностима у којима је настало и специфичним „животним” путем побуђује пажњу како стручне, тако и шире јавности. Изузетно значајна с историјског и културно-уметничког аспекта – представља визуелни документ најзначајнијег политичког догађаја 19. века у животу српског народа у Аустријском царству: тренутак проглашења Српске Војводовине – од тренутка када је стигла у колекцију ГМС 1976. управо на 100-годишњицу смрти сликара Павла Симића. Скупштини у Сремским Карловцима присуствовао је и новосадски сликар Павле Симић. Услед револуционарних немира у Новом Саду 1848. он је прибежиште нашао у манастиру Кувеждину где је и насликао ову композицију која је постала један од најважнијих топоса националне свести српског друштва.

Фото: Промо

На изложби, која ће трајати до 1. септембра, говориће управница ГМС др Тијана Палковљевић Бугарски и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, а отвориће је председник Покрајинске владе Игор Мировић. Од понедељка изложба ће бити отворена за посетиоце.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести