Галијашевић: Отказивање посете Милановића тежак дипломатски пораз

БАЊАЛУКА: Отказивање посете хрватског председника Зорана Милановић БиХ је "тежак дипломатски пораз БиХ", срамота која ће БиХ коштати геополитички, јер није способна да гарантујете безбедност председнику државе чланице ЕУ, изјавио је безбедносни стручњак Џевад Галијашевић.
galijasevic
Фото: Tanjug, arhiva

"Сви индикатори говоре да овде (у БиХ) председник суседне државе ризикује главу ако долази у једну овакву атмосферу са овако лошим институцијама и структурама безбедности, са оволико структура које изазивају нестабилност и представљају претњу", рекао је Галијшевић за РТРС.

Аналитичар из Мостара Зоран Крешић истиче да стање у БиХ није добро.

"Одлука Кабинета председника Хрватске да не дође у БиХ заправо шаље једну врло ружну слику о БиХ. Одговор на то требало би да дају они који су за то најзаслужнији, а пре сви политичари који, како каже, морају "завезати језик" и престану да прете, јер се подизањем напетости ''осоколе'' разни радикали којих има у свим редовима", навео је Крешић.

Директор Дирекције за координацију полицијских тела БиХ Мирсад Вилић навео је да није била ниједна информација која би указивала на безбедносону угроженост.

Он је нагласио да је БиХ безбедна земља за овакве посете.

Декан бањалучког Факултета безбедносних наука Предраг Ћеранић каже за РТРС да домаћи сектор безбедности спава.

"Како другачије коментарисати изјаву директора Дирекције за координацију полицијских тела да није имао информацију сличну овој коју су имале службе Хрватске. И још нас убеђује да је БиХ сигурна земља, а исти он је био директор те дирекције и 2015. године и један од најодговорнијих људи за стање безбедности на подручју где је боравио председник Србије Александар Вучић, а знамо како се провео", навео је Cheranić.

Портпарол МУП-а Средњобосанског кантона Харис Хоџић нагласио је да су предузете све мере у циљу осугурања, кретања и боравка хрватског председника.

Због отказивања посете Милановића жаљење је изразио Хрватски народни сабор, наглашавајући да институције БиХ морају да појачају надзор безбедносног сектора на највиши ниво.

Навели су да највећа политичка криза у БиХ доживљава кулминацију која се огледа и на безбедносни сегмент.

"Нажалост, због свеукупне ситуације и појачаног говора мржње у БиХ разумемо овакав потез", саопштено је из ХНС-а.

Милановићев долазак је био најављен у централну Босну, где је у недељу обележена 28. годишњица доласка хуманитарнога конвоја из Хрватске у Лашванску долину, опкољену хрватску енклаву.

Милановић је долазак у БиХ отказао из безбедносних разлога, саопштено је из његовог Кабинета.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести