Галијашевић: СДА не жели политички споразум са Србима

БАЊАЛУКА: Политички аналитичар Џевад Галијашевић изјавио је да Странка демократске акције Бакира Изетбеговића не жели споразум са Србима, већ рат и да та странка и политичко Сарајево организују сва окупљања паравојних и параполитичких организација у деловима БиХ који су радикално верски "очишћени" од Срба.
galijasevic
Фото: Tanjug, arhiva

Користећи "Зелене беретке" као мегафон, истакао је, политичко Сарајево свим хришћанима шаље ратно-хушкачке поруке пуне исламског набоја у име свих Бошњака.

"На овај начин они желе да истакну да разговора међу политичким представницима три народа нема и да га неће бити, али да може бити рата. Зато ''Патриотска лига'' несметано обавља мобилизацију и објављује резултате успеха у бројкама које већ прелазе преко 20.000 припадника", рекао је Галијашевић у изјави за Срну.

Тиме се, каже, шаље нова претећа порука с циљем стимулисања нових радикалних исламиста у земљи како би се учврстио фронт антисрпског деловања.

Према његовим речима, одговора на политичке иницијативе пристигле из Бањалуке нема, јер СДА не жели споразум са Србима.

"Сарајево не жели политички споразум са Србима нити жели институционално одговорити на уравнотежене политичке иницијативе из Бањалуке. Политичко Сарајево, тачније, СДА жели рат и могућност пребацивања кривице на рачун Срба да би се оправдале примене западних санкција и осталих врста интервенција", навео је.

Галијашевић је појаснио да "Муслиманско братство", Ал каида, "Исламска држава", Патриотска лига и вехабије, бивши муџахедини и џихадисти, који одлазе у Сирију, сви заједно кроз СДА, представљају исто што и "Зелене беретке" које су се скупили у Бужиму и послали претеће поруке злоупотребљавајући децу.

"Они свесно гурају бошњачке паравојне структуре у рат како би и за то оптужили Републику Српску", навео је Галијашевић.

Напоменуо је да се ни након 26 година од завршетка рата политичко Сарајево никада није демобилисало нити изашло из шињела, те да су манифестација верске мржње отворенија него икада.

Према његовим речима, ово није почетак нове мобилизације, него потврда да је то процес који се не прекида.

"Ово је наставак већ виђене политике и претњи које је упутио лидер СДА Бакир Изетбеговић, најављујући одлучно деловање исламског света", закључио је Галијашевић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести