Гардијан: Како се Русија, Кина и ЕУ такмиче за наклоност Србије

ЛОНДОН: Док се пандемија вируса COVID-19 шири, ривалске силе распоређују "меку моћ" како би уз пружање помоћи оствариле своје спољнополитичке циљеве, оцењује Гардијан у тексту у којем указује на "такмичење" Русије, Кине и ЕУ за наклоност Србије.
korona
Фото: pixabay.com

Ситуација са корона вирусом је на много начина продужетак претходне битке за срце и ум у Србији, пише бритнски Гардијан и додаје да је истраживање спроведено у децембру прошле године показало да су многи Срби веровали да су Русија или Кина највећи донатори у последње две деценије, док је ЕУ у ствари дала око 100 пута више од било којег другог.

Лист наводи да су прво Кинези дошли у Београд, са авионима опреме и шест медицинских стручњака који су помогли да се координише националну коронавирусну политику уз оцену да је српски председник пун емоција у знак захвалност пољубио кинеску заставу и критиковао ЕУ због медостатка помоћи.

Затим су дошли Руси, са мање битним, али свеједно дочеканим ресурсима у војним авионима уз бројне медијске фанфаре.

На крају дошли су из ЕУ, поентирајући да су они на овим просторима све време и да су финансирали знатно више него Кина и Русија заједно.

Гардијан даље пише да је у Србији, земљи кандидату за чланство у ЕУ, али се, како наводи лист, удвара Москви и Пекингу последњих година, врло приметна раскрсница конкуретских "коронавирусних дипломатија".

ЕУ покушава да докаже да разговор о европским вредностима и солидарности нису само празне речи, за Кину промена нарације је да се држава представи као решење корона вируса, а не његов узрок, док, пише лист, Русија користи скромнија средства за максималан ефекат.

У Србији је све почело 15. марта када је предсдедник Александар Вучић прогласио ванредно стање, истог дана када је председница ЕК урсула фон дер Лајен сугерисала забрану извоза медицинског материјала из блока, што је, наводи лист, разљутило Вучића и довело до емотивне реакције.

"То није нешто што желимо да чујемо од владе која тврди да ради све да се прикључи ЕУ", рекао је један европски дипломата из Београда

Ипак, наводи даље Гардијан, чак и у Шпанији и Италији било је беса због недостатка координисаног европског одговора на корона вирус, док се за оне изван блока попут Србије одбијање осетило још снажније.

"ЕУ је у почетку била мало спора и неспретна. То се често дешава са ЕУ, наравно да не може бити тако брза и интервенционистичка као што могу бити Кина или Русија", рекла је Милена Лазаревић из Центра за европску политику у Београду.

Званичници Србије наводе да кинески стручњаци, који су остали у земљи, сада воде владину политику корона вируса и за разлику од већине Европе, Србија следи кинески модел изолације чак и благих случајева корона вируса у великим теренским болницама.

Додаје се да се српски званичници надају да ће рана примена строгих кинеских мера значити да ће земља избећи велику епидемију какве се виђају у западноевропским земљама.

Русија је такође послала помоћ, углавном дезинфекциона средства за болнице и улазе у стамбене блокове, а од Вучићеве критике, ЕУ напорно ради на приказивању начина на које је помогла Србији.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести