Глас Америке: Болтон одлаже посету Србији? 

ВАШИНГТОН: Саветник за националну безбедност Беле куће Џон Болтон одлаже посету Београду и Приштини зато што је Косово без владе, сазнаје незванично Глас Америке из дипломатских извора у Вашингтону.
Bolton Dzon/JUSTIN LANE
Фото: EPA/JUSTIN LANE

Према сазнањима Гласа Америке, Болтон је планирао да посети регион крајем августа или поцетом септембра, јер ће тада бити са америцким председником Доналдом Трампом у посети Паризу на састанку Г7 и Варшави на обележавању 80 година од поцетка Другог светског рата.

Међутим, због ситуације у Приштини, посета је за сада одложена, али извори Гласа Америке тврде да се и даље планира.

Глас Америке наводи и да је тражио потврду ове информације из Савета за националну безбедност Беле куће, али да до сада нису добили одговор.

Истовремено, и приштинска КТВ незваницно сазнаје да је посета Болтона Београду и Приштини одложена, а наводе се два разлога за то: први је пад косовске владе, а други то што нису укинуте таксе на робу из Србије и БиХ.

Како преноси КТВ, Болтон би дошао у Београд и Приштину, али након избора и формирања нове косовске владе и уколико би биле укинуте таксе.

"Блиц" је раније објавио да би саветник Доналда Трампа за националну безбедност могао до краја августа, поцетка септембра да посети регион, односно Београд и Приштину, као и да ће "САД кренути у офанзиву када је у питању решавање косовског проблема, односно покретање дијалога са мртве тацке".

"Блиц" је пренео наводе анонимних дипломатских извора да би Болтон могао да дође у регион само уколико буду укинуте таксе које је Косово увело на робу из Србије и БиХ, те да је његова посета мало вероватна ако се то не деси јер "не жели да буде неуспешан".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести