Главне последице КОВИД-19 кризе по ЛГБТИ заједницу у Србији

БЕОГРАД: Више од две трећине ЛГБТИ заједнице 68,5 одсто има проблема у задовољавању бар једне од основних животних потреба - хране, становања, егзистенције, посла, главни је резултат истраживања "ЛГБТИ заједница и ЦОВИД-19" који су спровела удружења "Лоуд&Qуеер" и "Егал" у периоду од 5. до 9. априла ове године.
lgbt
Фото: Tanjug (S. Radovanović, ilustracija)
Циљ овог истраживања, у коме је учествовало рекордних 1198 ЛГБТИ особа, био је да утврди утицај јавноздравствене кризе коју је узроковала пандемија корона вируса KОВИД-19.
 
Претпоставка да ће пандемија изазвати велике потресе у ЛГБТИ заједници у Србији показала се исправном, пошто је трећина ЛГБТИ заједнице претрпела директне економске последице пандемије.
 
Након ове кризе, наиме, мучи их хронична незапосленост, јер према истраживању трећина тражи посао, од којих огромна већина дуже од шест месеци.
 
Трећина је добила отказ у претходна два месеца и завршили су на неплаћеним одсуствима или им је смањен приход.
 
Последица је да ће половина ЛГБТИ заједнице у наредном периоду да тражи нови и или додатни посао, док је ургентна подршка потребна за више од 20 одсто.
 
ЛГБТИ особе оболеле од хроничних обољења имале су проблема у лечењу, па је тако свака десета особа избачена из станова у којима су живели, док је 5 одсто у ризику да постањуј бескућници.
 
Истаживање је показало да посебно рањиву позицију имају транс особе које и даље нису потпуно правно видљиве, што им онемогућава приступ основним и другим правима и услугама.
 
Заједничким радом организација цивилног друштва и надлежних државних органа потребно је хитро радити на развијању пакета помоћи за најугроженије током кризе изазване пандемијом КОВИД-19, док ће експертски тим удружења "Егал" "Лоуд&Qуеер" у наредном периоду припремити сет препорука за решавање ових хроничних проблема.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести