Годфри: Ђилас не разуме функцију амбасадора САД

БЕОГРАД: Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри изјавио је вечерас, поводом критика једног од лидера СзС Драгана Ðиласа због Годфријевог гостовања у емисији "Хит твит" на телевизији Пинк, да га је у ту емисији позвала премијерка Србије Ана Брнабић, чија Влада му је дала акредитацију за боравак у Србији, додајући да не би било у реду да такав позив не прихвати.
1
Фото: Tanjug

Премијерка Брнабић је, говорећи о критикама Ðиласа, рекла да јој је жао што ће Годфри сада "морати да прође топлог зеца", док је амерички амбасадор казао да је видео Ђиласово писмо и да су му познате његове критике, али да му се чини да Ðилас не разуме која је тачна функција страног амбасадора.

Премијерка је оценила да је недопустиво да Ðилас говори америчком амбасадору на којој телевизији треба да гостује.

"Он се усуђује да говори амбасадору где сме да гостује, а где не. Пинк је забрањен од стране СзС и амбасадор овде не треба да дође, очигледно", нагласила је премијерка.

Амерички амбасадор је рекао и да се суштински не слаже за Ðиласом о томе како би требало да изгледа изражавање ставова опозиције.

"Ја сматрам да би то морало да иде преко изборних кутија, док он не сматра исто", рекао је Годфри, наводећи да, према његовом личном искуству, бојкот избора није донео ништа добро ни у једноиј земљи.

Он је напоменуо да САД и даље сматрају да су многобројне критике опозиције оправдане када је реч о медијској слици у Србији, док је премијерка рекла да је ситуација са медијима далеко боља него у прошлости и да сада постоји значајан број медија који не деле мишљење власти, укључујући и друштвене мреже.

Председник Странке Слободе и правде Драган Ðилас замерио јеи Годфрију што је прихватио да гостује у емисији "Хит Твит" на телевизији Пинк, чиме је, каже Ðилас, показао да је на супротној страни од оне на којој су "борци за демократију".

Ðилас у писму америчком амбасадору понавља оптужбе да је телевизија Пинк "учествовала у убиству Оливера Ивановића", као и да пропагира насиље, шири мржњу и урушава демократске вредности, те каже да гостовање Годфрија показује да је њему битно једино то да Србија призна Косово и да компанијама које долазе из САД да послове вредне милијарду евра без тендера.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести