Годфри: Имамо добре контакте и са влашћу и са опозицијом

БЕОГРАД: Сједињене америчке државе имају добре контакте и са Владом и са опозицијом у Србији, изјавио је данас амерички мабасадор Ентони Годфри након састанка чланова Америчке привредне коморе у Србији са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировћем.
Godfri Entoni/Tanjug/Strahinja Acimovic
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић/Годфри Ентони

"Имамо одличне везе. Можемо комуницирати директно са Владом и конгресмени такође имају директне везе са лидерима Србије. Врло сам радостан што ће председник Парламента (Ивица Дачић) следеће недеље бити у Вашингтону и имаће неколико састанака са конгресменима, што потврђује да постоје директне везе", рекао је Годфри.

Он је избегао да директно одговори на молбу новинарке Њузмакс Адрије да прокоментарише то што власти у САД-у имају блиску сарадњу са властима у Београду, док се контакти лидера српске опозиције у Вашингтону називају издајом.

"Ја сам сигуран да имамо добре контакте са Владом и опозицијом и сигуран сам да ће бирачи у Србији искористити свој глас и изразити вољу у каквом смеру желе да иде Србија", рекао је Годфри.

Он је нагласио да је Вашингтонски споразум, склопљен у време администрације председника Доналда Трампа још увек на снази.

"Вашингтонски споразум је још увек на снази, ДФЦ (Међународна развојна финансијска корпорација Сједињених држава) ради и ускоро ћемо имати престављање првог пројекта. То ће бити ''лонг гаранти'' програм за мала и срења предузећа. У дневном смо контакту са Министарством финансија и уверен сам да ћемо ускоро предузети врло добре кораке", рекао је амерички амбасадор.

Не могу сви да се уклопе у Самит за демократију

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Ентони Годфри је изјавио данас да је Самит за демократију, који ће организовати амерички председник Џозеф Бајден у децембру, иницијатива која не може да обухвати све партнере.

"У ову иницијативу не могу да се уклопе сви партнери", изјавио је Годфри у одговору на питање Н1 зашто Србија није позвана на Самит за демократију у Вашингтону.

Наглашава да САД остају посвећене сарадњи са Србијом на унапређењу и јачању демократије, спречавању демократске регресије, промовисању поштовања људских права и борби против корупције како би се доказало да демократије испуњавају потребе народа.

"Самит за демократију једна од многих америчких иницијатива усмерених на јачање демократије, борбу против корупције и унапређење поштовања људских права широм света", изјавио је Годфри.

Према његовим речима, циљ иницијативе је био да се окупи регионална и социо-економска група земаља и јурисдикција, која укључује демократије са добрим основама, као и нове демократије са различитим величинама становништва, демографијом и локацијама.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести