Годфри оптимиста по питању српско-америчког партнерства

БЕОГРАД: Амерички амбасадор Ентони Годфри изјавио је данас да је велики оптимиста по питању будућности српско-америчког партнерства.
entoni godfri, Ambasada SAD
Фото: Амбасада САД

Годфри је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, где се одржава конференција ”Годину дана касније: Српско-амерички односи у време короне”, истакао да је Србија током пандемије била добар пријатељ САД и Балкана, подсетивши на специјалне летове које је организовала за америчке држављане, као и на помоћ у виду тестова и дистрибуције вакцине.

“Америка такође продубљује своју посвећеност Србији”, рекао је Годфри.

Амерички амбасадор је подсетио и на споразум који је потписао са министром финансија Синишом Малим о подстицању инвестиција, чиме су створени услови за почетак активности америчке Међународне развојне корпорације (ДФЦ).

Он је додао да се са српским Министарством финансија ради на пакету зајмова и банкарских гаранција у вредности од милијарду долара подршке малим и средњим предузећима у Србији током пандемије.

Годфри је навео да је са Министарством просвете, науке и технолошког развоја потписан споразум о наставку научног и технолошког партнерства за наредних 10 година.

Посебно се, каже, поноси што се са Министарством рударства и енергетике које води Зорана Михајловић ради на даљем развоју могућости за инвестирање у сфери рударства, обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности.

“Отворене су огромне могућности да радимо заједно”, истакао је Годфри.

Спремни да помогнемо трасформацију енергетског сектор

„Америчке компаније спремне су да помогну Србији у трансформацији енергетског сектора”, изјавио је данас амбасадор САД Ентони Годфри и нагласио да Србију, која у области обновљиве енергије има велики потенцијал, и на том пољу види као лидера на Балкану.

"Америчке компаније изразиле су жељу за партнерством и у цију ширења употребе обновљивих извора енергија - енергије ветра и соларне, а Србија у томе има велики потецијал", рекао је Годфри и указао да цео свет одустаје од енергије засноване на угљенику.

Годфри је у парламенту, на скупу “Годину дана касније: Српско-амерички одонси у време короне”, рекао да администрација Џоа Бајдена ради да се широм света избори са изазовима климатских промена.

“Драго ми је што је овде (министарка рударства и енергетике) Зорана Михајловић, која боље од свих зна како ће будућност Србије морати да се промени када је реч о енергетици. Она је лидер у Србији и поносан сам што САД могу да јој помогну. Америчке компаније желе да дођу у Србију и буду део трансформације у енергетском сектору”, казао је Годфри.

Према његовим речима, постоји доста прилика да америчке компаније помогну Србији и у другим областима.

Годфри и остали учесници скупа оценили су да је сарадња две земље све чвршћа и снажнија.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести