Годфри: Србија да не буде талац једног извора енергије

БЕОГРАД: Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри, изјавио је данас да је билатерална безбедносна сарадња Србије и САД на највишем нивоу и да Вашингтон не замера Србији најновију набавку наоружања из Русије.
Godfri Entoni/Tanjug/Strahinja Acimovic
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић/Годфри Ентони

"Ми признајемо да се Србија определила за војну неутралност. Ако Србија жели да буде партнер са Русијом ми то прихватамо као одлуку Србије, али желимо да буде партнер и са САД. Могу да потврдим да нам је билатерална безбедносна сарадња на највишем нивоу", рекао је Годфри.

Он је, гостујући на ТВ Прва, подсетио да Србија набавља наоружање и опрему и од Француске, и од САД, и од других земаља.

Годфри је истакао да САД не виде Србију као претњу, али се пита како суседне земље доживљавају Србију, да ли постављају питање који су циљеви Београда и зашто троши новац на наоружање пре него на инфраструктуру или енергетику.

"Ово је време за инвестирање у инфраструктуру и поносни смо на сарадњу коју Србија има са САД у тој области, иако смо задовољни и због тога што смо недавно имали заједничку војну вежбу падобранских јединица. Али, мислим да је приоритет да Србија буде јак економски партнер суседним земљама", закључио је Годфри.

За Србију набоље да диверзификује изворе енергије

„Србија треба сама да донесе одлуке по питању енергената, али је за њу најбоље да диверзификује изворе енергије и начин на који производи своју енергију”, изјавио је Годфри.

"Ако се ослоните само на снадбевање из Русије биће вам теже да преговарате о повољној цени. Очекујемо да ће Србија ускоро учествовати у веома важном програму за увођење увоза гаса преко Грчке, што је веома важно партнерство. Важно је да уведе нове изворе енергије, пре свега, зелене изворе енергије. Поносан сам што америчке фирме у том циљу сарађују са Србијом", рекао је Годфри за Прва ТВ.

На констатацију да Србија жели што јефтинији гас а да би он преко америчке компаније био скупљи, Годфри је рекао да је о томе много разговарао са председнико Александром Вучићем и поновио да је за дугорочну енергетску будућност Србије најбоље да диверзификује енергију јер ће онда имати бољу цену.

"Циљ председника Вучића је да учествује у још једном гасоводу са балканским партнерима, тако да би имала приступ изворима ван Русије. Нажалост ми видимо да Русија приступ енергентима користи за политичке сврхе, Србија не треба да буде талац само једног извора енергије. То је мудра политика и председник Вучић то добро разуме", рекао је Годфри.

"Србија је суверена земља и мислим да разуме да диверзификује изворе снабдевања, како политички тако и економски", закључио је он.

САД непрекидно указују Куртију да се дрзи дијалога

Решење косовског питања неће бити трајно ако "стигне са стране", већ ако се до њега дође у преговорима Београда и Приштине, оценио је Ентони Годфри.

Он је, гостујући на телевизији Прва, рекао да очекује да ће Србија и Косово постићи више напретка у будућности јер, како је рекао, морају ако им је приоритет да обезбеде бољи живот за своју децу.

Навео је да САД непрекидно указују приштинском премијеру Аљбину Курти да се држи Бриселског дијалога и да на разговоре одлази отвореног ума, без предрасуда.

"Истина је да је специјални представник Мирослав Лајчак извршио притисак да се у дневни ред Бриселског дијалога укључи питање Заједнице српских општина и ја очекујем да ће се о томе заиста разговарати", рекао је Годфри.

Годфри је потврдио да САД и Србија имају различите погледе у погледу будућности Косова и изразио став да две стране саме морају креирати и постићи договор.

"Не може да стигне од - Брисела, Москве, па ни Вашингтона. Ако тако дође, оно неће бити трајно, али ако до њега дођу стране у преговорима онда ће бити трајно ", рекао је Годфри.

Навео је да постоје кораци који указују на то да се иде на боље и као пример навео конфликт око регистарских таблица који је, додао је, решен путем Бриселског дијалога.

"Ми се на надамо да ће се у том смеру и наставити", додао је Годфри.

На питање о ситуацији у БиХ и да ли ће САД увести санкције против званичника Републике Српске због њеног повлачења из појединих заједничких тела на нивоу БиХ, Годфри је рекао да је срећан да специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар, који је иначе споменуо могућност увођења тих санкција, разуме да за Србију нестабилност у региону може имати лоше последице за наставак њеног економског раста.

"Он је свестан да Србији нимало не иде на руку нестабилност у БиХ. Драго нам је што председник Србије Александар Вучић признаје територијалну целовитост БиХ. Санкције јесу један инструмент, али се надамо да ће се централне институције БиХ поштовати, да се неће слабити и да (Милорад) Додик схвата да је будућност Републике Српске унутар БиХ", рекао је Годфри.

Говорећи о предстојећим изборима у Србији, Годфри очекује да сви грађани Србије учествују у изборима и да сви добију прилику да изразе своје ставове и погледе.

"Мислим да је Србија, заједно са представницима Европског парламента, на добром путу да унапреди услове за изборе, али још увек предстоји много посла. Надам се да ће сви грађани Србије имати прилику да буду обавештени о различитим ставовима и изборима који им се нуде и да ће сви кандидати имати једнак приступ медијима", рекао је Годфри.

Када је реч о референдуму о променама Устава, заказаном за 16. јануар, рекао је да је то важан референдум.

"Видим да постоје људи који размишљају да ли је то за Србију добро или лоше. Наравно, на гласачима Србије да одлуче, али председник Вучић је јасно рекао да су ове реформе важне за пут Србије ка Европској унији и да побољшавају независност судства у Србији", рекао је Годфри.

Додао је да се нада да ће људи учествовати у референдуму и изразити свој поглед на то.

"Са Америчком привредном комором и америчким фирмама приметили смо да је недостатак транспарентности у судству Србије велика препрека. Надам се да ће ове реформе успети да унапреде ту ситуацију како би охрабрили инвестиције да наставе да расту у Србији", рекао је Годфри.

Кометаришући то што поједини опозициони политичари кажу да неће учествовати на изборима, Годфри је рекао да бојкот никоме не користи.

"Сви бирачи у Србији имају право и очекују да ће моћи да бирају међу кандитатима у зависности од њихових ставова и да ће у следећем парламенту имати разноликост гледишта и ставова", рекао је Годфри.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести