Годфри: Српско-америчка сарадња постаје важнија него икад

БЕОГРАД: Амерички амбасадор Ентони Годфри изјавио је данас да српско-америчка сарадња постаје важнија него икада раније, наводећи да ће обе земље превазићи кризу са COVID-19 што је пре могуће.
godfri
Фото: Tanjug/Dejan Petrović

Годфри је као један од учесника онлине конференције “Српско-амерички односи пред изазовима COVID-19” казао да су и пре кризе САД и Србија заједно радиле да ојачају позицију Србије и поручио да ће се са тим наставити.

"Ми делимо исти циљ да Србија и САД изађу из ове кризе јаче него икада", рекао је Годфри и захвалио што је српска влада, након што су затворени међународни летови, помогла у враћању америчких држављана, те подсетио на своју јучерашњу изјаву да ће Србија и САД радећи заједно победити COVID-19 и да ће то водити у ново поглавље српско-америчких односа.

Он је подсетио да је Конгрес одобрио 2,7 милијарде долара за помоћ државама које се суочавају са корона вирусом и напоменуо да ће и Србија добити један део средстава.

Годфри је казао да није забринут због помоћи Русије и Кине Србији, већ да је срећан због тога, као и због помоћи коју Европска унија такође пружа у овим тренуцима.

"Грађани Србије треба то да разумеју као јак сигнал да је Европа посвећена Србији и у овим тренуцима. Стратешки циљ остаје да Србија псотане део ЕУ, председник (Александар) Вучић је посвећен, а ми смо ту да помажемо колико можемо", рекао је Годфри.

Годфри је приметио да је позиција Србије у овим тренуцима веома добра, наводећи да има стабилан банкарски систем и снажну фискалну политику.

Конгресмен САД Стив Стајерс и Копредседавајући српског кокуса осврнуо се на односе Београда и Приштине и поновио да је важно да косовска влада укине таксе како би се наставили преговори.

"Ово је изазовно време у свету са којим се суочавамо. Али сада такође имамо сјајну прилику, поред постојећих изазова, да допринесемо миру. Заиста ценим шта је српска влада учинила у повратку Американаца који су били у Србији током кризе COVID-19. То је додатни доказ изузетних односа које постоје између САД и Србије”, рекао је Стајверс.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести