Годфри: Сусрет у Белој кући није отказан, него одложен

БЕОГРАД: Састанак представника Београда и Приштине у белој кући није отказан, него одложен, изјавио је амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.
entoni godfri, Ambasada SAD
Фото: Амбасада САД

Он је у интервјуу за Политику рекао да су САД биле разочаране што до састанка није дошло, јер су имале велика очекивања да ће бити постигнут прави напредак, који ће касније дати замах наредним догађајима.

Говорећи о улози специјалног изасланика америчког председника Ричарда Гренела, Годфри је рекао да је његов утисак да није било Гренелове енергије и великог труда, и даље бисмо се бавили питањем царина и других реципрочних мера, као препрекама за поновно започињање дијалога.

Аамбасадор САД је истакао да је сигуран да ће и укључивањем специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака доћи до наставка дијалога, оценивши да су и европски партнери сада веома активни јер настоје да ускладе корак са темпом који је поставио Гренел.

"Председник Вучић је такође био јасан да цени такав темпо у којем се питања решавају једно за другим, без одуговлачења", указао је Годфри.

Одговарајући на питање да се стиче утисак о неслагању Вашингтона и европских партнера о дијалогу Београда и Приштине, Годфри је рекао да зна да би европски партнери волели да је у појединим поступцима било мало више координације, али да не би рекао да је било неслагања.

"Има много тога да се уради на обе стране, а амбасадор Гренел је одувек био усредсређен на економију, бизнис и приватни сектор", истакао је Годфри.

Он је изразио очекивање да ће дијалог бити настављен чим се, како каже, среде ствари у Приштини.

Одговарајући на питање да ли је идеја била да се на састанку у Вашингтону разговара о економским питањима који би трасирали пут за политичке разговоре или о размени територија, за шта се спекилисало да би могло бити тема састанка, Годфри је рекао да је Гренел био јасан да се неће говорити о размени територија на том састанку.

"Његова идеја је била да се пронађу подстицаји за економију, као и да се покрене замајац и енергија коју ће касније моћи да примене и европски партнери у свом раду", истакао је амерички амбасадор.

Он је указао да након избора председник Србије Александар Вучић има мандат да се бави тим питањем, а да је изазов за Приштину што они тренутно немају саговорника за њега.

"Према информација које добијам из Приштине, ради се на прављењу инфраструктуре за разговоре и председник Вучих ће ускоро имати саговорника са њихове стране", рекао је Годфри.

Према његовим речима, могу се очекивати и бројни догађаји на ту тему и у европским престоницама.

Када је реч о временском оквиру, Годфри је рекао да је Гренел био директан и поручивао да, ако овај процес неће донети резултате, он има чиме другим да се бави, додајући да му се чини да је исти случај и са председником Вучићем.

Годфри је одбацио оцене да је наводно "дубока држава" у САД минирала одржавање састанка у Вашингтону обелодањивањем отпужнице за ратне злочине против председника привременеих приштинских инстиутција Хашима Тачија.

Када је реч о недавним изборима у Србији, Годфри је рекао да председник Вучић има јак мандат и да се радује сарађњи са новом владом, додајући да је, када је реч о резултатима, било разочарења.

Он је оценио да је била фер критика коју су упутили ОЕБС и ЕУ о недостатку баланса у медијском извештавању уочи избора.

Годфри је додао да је свестан да има људи који су разочарани што није подржао идеју о бојкоту избора, али је указао да је разноликост идеја боља за Србију и да је пружање гласачима шансе да искористе своје ставове много боља опција него неизлазак на изборе.

Говорећи о излазности, амерички амбасадор је рекао да су, иако је разочаран што више људи није изашло, на то утицали бројни фактори, као што су епидемија корона вируса, лоше време, као и то што поједини симпатизери владајуће странке нису изашли јер су били убеђени да ће резултат ионако бити добра и што су поједине странке позивале на бојкот.

Годфри је, међутим, истакао да, када се све то има у виду, разлика између излазности на овим изборима и у уобичајеним околностима није тако велика и да није дошло до снажног одбијања процеса гласања.

"И сваки покушај да се позивањем на малу излазност умањи легитимитет ових избора, по мом мишљењу, није тачан", истакао је Годфри.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести