Годфри: Вредност помоћи САД Србији 1,35 милиона долара

БЕОГРАД: Србија је од САД добила 6.000 тестова за КОВИД-19, рекао је амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, истичући да је то само део помоћи Вашингтона Београду, вредне 1,35 милиона долара у борби са пандемијом корона вируса.
godfri
Фото: Tanjug/Dejan Petrović

"Ово је само део америцке помоћи, бицőе је још. Радимо са Црвеним крстом који ће купити пакете са хигијенских потрепштинама и храном за око 4.000 српских породица. САД су најавиле великодушну помоћ целом свету, а Србија ће добити део те помоћи у вредности од 1,35 милиона долара", рекао је Годфри за Глас Америке (ВОА).

Како је рекао, САД, већ дуго помажу Србији, а у склопу те помоћи уложено је више од милијарду долара у протекле две деценије, што укључује и донацију медицинске опреме и болници у Нишу, која је сада потпуно ососпобљена да учествује у тестирању на корона вирус. 

"Такође, треба одати признање и многим америчким компанијама - Јунајтед групи, Филип Морису, Мајкрософту и многим другим фирмама и појединцима који донирају новац и опрему, није само Влада у питању. Али, као што знате, и САД се боре са пандемијом и Вашингтон је фокусиран на то", каже Годфри.

На питање ВОА да прокоментарише то што су помоћ Србији из Русије и Кине на аеродрому дочекивали високи званичници, попут председника и премијерке, а америчку помоћ нису, Годфри каже да је реч о "таблоидним дискусијама", да "не жели да види политизацију захвалности, нити да се помоћ користи у игрању геополитике", као и да је шеф дипломатије Ивица Дачић јасно одао признање и захвалност због помоћи САД.

"ЕУ и Норвешка су помогле Србији, као што су уцинили и УАЕ, Турска и друге земље. Немам времена да уцествујем у таблоидним дискусијама. Фокусиран сам да заштитим америцке држављане у Србији, да мој тим буде здрав и да чиним све што је у мојој моћи да помогнем људима у Србији... ", рекао је амбасадор САД. 

Он је уједно захвалио Влади Србије и авио-компанији "Ер Србија" које су помогле да се 250 Американаца врати кући.

"Ценимо ту помоћ пријатеља", нагласио је амерички амбасадор.

На ново питање ВОА да ли га брине "да би утицај Русије и Кине, због ове помоћи, могао да порасте у Србији када се заврши пандемија", Годфри је поновио "да није заинтересован да учествује у том такмичењу". 

"Русија и Кина помажу Србији, Србија је захвална на томе. Председник Вучић и Дачић су рекли да је будућност земље у ЕУ, а амерички интерес је да помогне Србији да оствари тај циљ. Али тренунто се трудимо да помогнемо људима да се изборе са овом ужасном кризом", нагласио је.

Годфри је, међутим, поновио да су САД и пре корона вируса изразиле забринутост у вези са слободом медија, додајући да то није бринуло само Вашингтон, већ и ЕУ и ОЕБС. 

"Позвали смо Србију да људима омогући слободан приступ информацијама. Брину нас и претње новинарима. Али мислим да се Влада Србије већ обавезала да ће се, чим буде безбедно, вратити нормалном животу. Видимо да се у неким деловима света полако укидају рестрикције и надамо се да цемо то видети и овде. Србија се обавезала да це испунити обавезе на путу ка ЕУ - поштовање људских права, слободе окупљања и медија", каже амерички дипломата.

На опаску ВОА да често објављује текстове на друштвеним мрежама, укључујући и детаље из прибатног живота, Гренела каже "да није реч ни о каквој великој стратегији, вец да то долази природно". 

"Неке вести су добре, неке су лоше. И радије бих да имам директан контакт са људима у Србији него само формалне односе. Читам све коментаре, и добре и лоше. Неке конструктивне узимам у обзир, као што сам уважио многе препоруке за ресторане и надам се да ћу се ускоро вратити томе", додаје амерички амбасадор.

Донација САД: Стигло 6.000 тестова на KОВИД-19

У Београд је стигло 6.000 тестова за утврђивање новог коронавирус као донација САД уз посредство Светске здравствене организације (СЗО). 

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри каже да је ово први део донације и да ће ускоро стићи још опреме за борбу против KОВИД-19. Он је навео да су две земље (Србија и САД) током историје заједно побеђивале много јаче непријатеље и да ће се заједно борити и против новог коронавируса. 

Помоћ, додаје, иде Министарству здравља Србије које ће "најбоље знати како да је искористи".

"Моја искрена жеља је да се сваки од ових тестова врати као негативан. Током наше заједничке историје дуже од једног века , заједно смо побеђивали много јаче непријатеље. Америка ће се борити заједно са Србијом против коронавируса", навео је Годфри у видео поруци прослеђеној медијима. 

Амбасадор САД-а је рекао да је једна од жртава "ужасног вируса" и његов отац и захвалио се свима у Србији на изразима саучешћа и порукама подршке. "Дирнут сам вашом пажњом", навео је он. 

Средства за набавку тестова издвојила је амбасада САД у Србији, а донација је реализована у партнерству са Светском здравственом организацијом, а преко Америчке агенције за међународни развој. 

Шеф канцеларије СЗО у Србији др Марјан Ивануша каже да су тестови први део донације и да је у току набавка додатне опреме за борбу против KОВИД-19. 

"Разговарамо да се набави опрема која обезбеђује кисеоник. Знамо да је кисеоник један од кључних елемената у лечењу теже оболелих пацијената", рекао је Ивануша за Танјуг.

"Од самог почетка покушавамо да допремимо најбитнију опрему која је потребна. Наравно, на почетку то је било од већег значаја. Сада је Србија сама успела да обезбеди много тих ствари које су потребне", навео је Ивануша.

Он је нагласио да је СЗО на почетку пандемије допремила Србији 5.300 тестова и заштитну опрему за здравствене раднике.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести