Годишњица мартовског погрома на Косову и Метохији

КОСОВСКА МИТРОВИЦА/ПРИШТИНА: На Косову и Метохији ће бити обележена 17. годишњица мартовског погрома, током којег су албански екстремисти и припадници тзв. ОВК са Косова и Метохије протерали више од 4.000 српског становништва, а њихова имовина, велики број верских објеката је спаљен или порушен, док су многи убијени и нестали.
gracanica
Фото: Dnevnik arhiva

Централну манифестацију у Грачаници и ове године организују Канцеларија за Косово и Метохију, Епархија рашко-призренска, Дом културе у Грачаници и породице српских жртава.

Обележавање ће почети парастосом у манастиру Грачаница, а затим ће у Културном центру Грачаница бити положене беле руже испред уметничке инсталације "Мис синг", посвећене несталим лицима.

Председник Александар Вучић присуствоваће обележавању Дана сећања у Народном позоришту у 13 часова, а директан пренос предвиђен је на првом програму РТС-а, најавила је прес служба председника.

Годишњица погрома биће обележена и у Косовској Митровици, где ће бити положени венци на споменик Бели анђео, а затим ће бити одржана академија у Митровачком двору.

Сви догађаји су организовани уз поштовање епидемиолошких мера, истичу у Канцеларији за КиМ.

Према проценама УНМИК-а, на 33 локације у погрому, који је почео 17. марта и трајао два дана учествовало је око 60.000 Албанаца.

Чак 800 кућа је уништено, а 35 српских цркава и манастира је оскрнављено, спаљено, порушено.

Током два дана погрома горела је Богородица Љевишка (под заштитом Унескоа), Призренска Богословија и Храм Светог Ђорђа, црква Христа Спаса и конак манастира Светих Архангела код Призрена, миниран је манастир Светих Козме и Дамјана у Зочишту, манастир Девич.

Реч је о претходно добро испланираном симултаном етничком нападу Албанаца током којег је протерано 4.012 Срба, убијена је најмање 21 особа (десет Срба убили су Албанци, а 11 Албанаца међународне снаге безбедности), док се две воде као нестале.

Повређено је најмање 950 људи, од којих 150 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину.

Порушено је око 935 српских кућа, оштећено десет општинских зграда (школе, болнице, поште...), као и 100 верских објеката од којих спаљено 35 , укључујући 18 споменика културе.

Процењује се да је у погрому учествовало преко 60.000, а процесуирано је свега 400 особа, од којих су неки кажњени веома благим казнама.

Јевтић: Да се никада више никоме не деси

Министар за заједнице и повратак у влади привремених косовских институција, Далибор Јевтић, поводом 17. годишњице погрома над Србима на КиМ, изјавио је да се никада не сме дозволити да се било коме тако нешто деси.

И након 17 година етнички мотивисаног насиља над једним недужним народом, сећамо се и сећаћемо се увек када је на Косову у три дана насиља Албанаца над Србима 2004. године настрадало 19 особа, када је повређено 950 људи, срушено и запаљено 35 цркава и манастира, 935 српских објеката, од којих 738 српских кућа, 10 јавних објеката, школа, пошта и домова здравља. Протерано је 4.012 Срба из шест градова и девет села. Поједина места су потпуно остала без Срба а ни до дана данашњег се велики број протераних није вратио у своја места, навео је Јевтић у саопштењу.

Он је рекао да је ово опомена за све оне који су тог дана требали да реагују и заштите недужан народ.
После 1999. године ово је био други велики погром Срба и ово треба да буде подсећање на дане који треба да опомињу оне који тога дана нису адекватно реаговали да заштите страдање и протеривање Срба, уништавање српских светиња и имовине да не сме никада да се дозволи да се једном народу овако нешто било када у будућноси деси, казао је Јевтић.

Подсећа представнике међународних институција и организација да и ако је од тада прошле близу две деценије, потпуне правде за недела која су се тада десила ни дан данас нема, што је веома забрињавајуће и пре свега жалосно.

Напомиње да је жалосно да се и данас скрнаве и обијају српске цркве, да се и данас дешавају спорадични напади и пљачке у повратниким срединама, да постоје места где се не дозвољава Србима да се врате на своја имања, што се мора спречити, јер су основна начела сваког демократког друштва право на слободу за све.

Командант Кфора: Безбедносна ситуација стабилна од 2004.

Командант Кфора генерал-мајор Франко Федеричи, на 17. годишњицу мартовског погрома, тврди да се безбедносна ситуација на КиМ од те 2004. године "доста развила" и да је стабилна и поручује да НАТО и даље подржава дијалог Београда и Приштине као "једино трајно политичко решење за Косово и регион".

Мисија Кфора коју води НАТО наставља да свакодневно извршава свој мандат да обезбеди сигурно и безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на Косову, у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, усвојеном 1999. године, рекао је Федеричи за Косово онлајн, на питање како гледа на тренутну безбедносну ситуацију и може ли Кфор да гарантује да до нереда попут оних 17. марта 2004. неће више доћи.

Он је истакао да "Кфор надгледа ситуацију, повезује се са свим институцијама и заједницама на Косову, има редовне контакте са Србијом, као и са другим међународним организацијама на Косову, посебно са Европском унијом".

Кфор одржава агилни став да се носи са свим могућим изазовима, у оквиру параметара свог мандата УН. У својим редовним ангажманима са свим колегама увек истичем да Кфор остаје усредсређен на спровођење свог мандата УН. Такође указујем на важност спречавања предузимања радњи или употребе речи које могу изазвати неспоразуме и ескалацију насиља. Штавише, НАТО наставља да подржава дијалог између Београда и Приштине, укључујући и кроз дијалог који подржава ЕУ, као једино трајно политичко решење за Косово и регион, рекао је Федеричи.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести