Гојковић: Европска кућа не може бити потпуна без Србије

СТРАЗБУР:  Европска кућа не може бити потпуна без Србије, поручила је данас председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић и истакла да Србија није само географски у срцу Европе географски, већ и због евроинтеграција и посвећености универзалним вредностима у оквиру Савета Европе (СЕ).
Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković foto: Tanjug/video
Фото: Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић фото: Танјуг/видео

Обраћајући се на Европској конференцији председника парламената у Стразбуру, поводом 70 година постојања СЕ, Гојковић је оценила да је политика проширења једна од најуспешнијих политика на територији Европе и пример конкретног рада на очувању заједничких вредности због чега је, истакла је, значајно наставити са њеном применом и данас.

''Већ 70 година СЕ чврсто стоји на бедемима одбране демократске и слободне Европе. Та слободна и демократска Европа у којој се поштује владавина закона и штите људска права је наш заједнички дом који морамо да чувамо од свих изазова и да га још снажнијег оставимо следећим генерацијама'', рекла је Гојковић.

У том контексту, додала је, не смемо само говорити о очекивањима за будућност јер, како каже, очекивања се неће дестити сама од себе, већ морамо бити активни у остварењу наших циљева ради очувања наших заједничких вредности.

Указала је да се обе године обележава веома значајан јубилеј од оснивања СЕ и изразила задовољство што је Србија, која је од 2003.чланица СЕ, део заједнице европских народа који се залажу за демократију и негују демократске институције, владавину права и поштовање људских права.

Гојковић је оценила да су сви ужаси Другог светског рата који су разорили Европу, показали неопходност стварања институције као што је Савет Европе и указала да су и иза народа Балкану страхоте грађанских ратова из 90-их година, који су разорили заједничку државу, бившу Југославију.

''Прошлост морамо да памтимо како нам се она не би поново догодила. Оно што је још важније, морамо заједнички да гледамо у будућност. Заједничке вредности и институције, попут Савета Европе, морају да нас повежу у изградњи снажне и слободне Европе'', казала је председница српског парламента.

Истакла је да је Србија зато нарочито посвећена раду на одрживим решењима кроз сарадњу и дијалог на регионалном нивоу и у том контексту указала на значај неутралног става парламентарне скупштине СЕ по питању Косова и Метохије и поштовања Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Додала је да поштовање заједничких и изворних вредности подразумева и активно залагање и предузимање конкретних корака.

''У Србији то подразумева не само примену конвенције већ и сарадњу на терену у домену јачцања институција, као и пуном активношћу делегације у парламентарној скупштини СЕ у заступању наших темељних вредности'', навела је Гојковићева.

Указала је да су пред свима данас бројни изазови у модерном, турбулентном свету и оценила да само заједно може да се победи у суочавању са свим тим изазовима.

Гојковићева је казала да је важно да имати поверење у заједничку организацију, а посебно једни у друге и истакла да је обавеза свих да се штите заједничке тековине, демократија и поштовање права.

''Сви смо ми овде различити и ту различитост треба поштовати и уважавати. Али управо у тој различитости морамо да будемо уједињени на заједничком подухвату очувања демократије, основних слобода, као што је то био случај протеклих 70 година'', рекла је Гојковићева.

Према њеним речима, судбина заједничког европског дома не зависи од тога колико смо слични или различити, већ од тога да ли ћемо водити политику јединства или сукоба.

''Политика јединства омогућава да се и у различитостима види слично, а политика раздора од сличног ствара различито. Неопходно је да се са новом енергијом обнови стари завет дат основним вредностима СЕ, међу којима парламентаризам заузима посебно место'', истакла је Гојковић.

Указала је да је важно да се грађанима, посебно младима, објасни да су парламенти њихове инститиције и инструменти у њиховим рукама за решавање најзначајнијих питања у друштву.

Нагласила је да данашња друштва треба да буду одлучна и врло активна како младе и друге грађане не би завеле екстремистичке идеологије, пораст расизма, ксенофобије и с тим повезане нетолеранције.

''На идеологију не смемо одговорити идеологијом, већ стварном применом стандарда. Једино са таквим вредностима у темељима наше цивилизације можемо да градимо заједницу просперитета и благостања у будућности за наше народе'', закључила је Маја Гојковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести