Гојковић: Фалсификована допуна дневног реда

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да је због очувања угледа парламента морала за данас да закаже нову седницу, наводећи да је утврђено да је дошло до фалсификовања допуне дневног реда и да је рад писарнице под њеном сумњом већ неколико месеци.
maja gojkovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Гојковићева је јуче, за данас у 10 сати, заказала седницу парламента са 21 тачком, а углавном се радило о ратификацији споразума са више земаља, да би је касније отказала и заказала другу за 15.30 сати, због чега је део опозиције позвао на бојкот због "недоличног начина на који је заказана".
Председница парламента је новинарима, објашњавајући због чега је морала да откаже седницу, навела да је утврдила да седница за 10 сати није заведена, а да се међувремену "појавило" још 68 тачака.

Према њеним речима, јуче у 09.59 сазвала је последњу седницу пролећног заседања, у складу са Пословником, а да је после тога шеф посланика СНС Александар Мартиновић предао захтев за обједињавање расправе и та процедура се, истиче она, завршила у 10.03 сати.
"Не бих приметила да се у међувремену нешто дешавало у писарници, да се није јавио начелник одељења за припрему седнице и рекао да је изненада добио  68 тачака дневног реда, све заведене у 09.59 минута", рекла је Гојковић и навела да су предлагачи били Зоран Живковић, Мариника Тепић, СДС и Двери.

Председница скупштине је објаснила да је начелник скренуо пажњу да је физички немогуће завођење 68 тачака дневног реда у истом времену у истој секунди, под 58 различитих бројева.

"Тако да сам врло склона, након јучерашњих напада појединих посланика из Д Ј Б и шефа посланика ЛДП-а, ЛСВ СДА, да распишем наградни конкурс да им дам 69 тачака дневног реда и да пред очима јавности упишу све тачке и уведу под различитим бројевима. Ко успе то да уради у једној секунди да буде председник парламента", каже Гојковић.

Гојковић је навела да, када је сишла у писарницу, утврдила још један фалсификат - да седница коју је она заказала није заведена и да волшебно није уписано време под којим је заказана како би се, верује, омогућило једној групи посланика да фалсификују допуне дневног реда.
Она је истакла да је рад писарнице под њеном сумњом већ неколико месеци, јер су се појављивале различите нелогичности.

Истакла је да није желела да одржава седнице које нигде нису заведене и да јој је преостало да сачува углед парламента и закаже нову седницу за 15.30 сати.
Председница скупштине је казала да је шокирана изјава шефа писарнице,  који јој је рекао, како је навела, "да је био под притиском саветника посланичких група који су били спремни да га линчују".

Опозиција: Оптужбе Гојковићеве аргумент за њену смену

ДС, СДС и Нова странка реаговале су данас на наводе председнице скупштине Маје Гојковић о "фалсификовању" дневног реда за данашњу седницу оценом да је та изјава још један разлог за њену смену и устврдили да Гојковић, како је приметио Марко Ђуришић из СДС, "лаже и вара".

Посланик Нове странке Зоран Живковић каже да Гојковићева није поднела кривичну пријаву за тврдње које износи и да је "то још једна њихова лаж". 

"Кажу за политику да је блиска проституцији, јесте када је воде проституке, женске, мушке, какве хоћете...", рекао је Живковић у парламенту. Шеф посланика ДС Горан Ћирић каже да су данашње оптужбе председнице парламента да је део опозиције покушао да фалсификује сазив седнице још један аргумент за њену смену. 

Он је на конференцији за новинаре тврдио да Гојковићева напада запослене у писарници, јер су поштовали Пословник, те да не све начине покушава да спречи предлоге опозиције, тако што заказује седницу у минут до десет и оставља минут за предлоге опозиције. 

Ћирић је навео да су запослени у писарници били под великим притиском да све стигну.Заменик шефа посланичке групе СДС Марко Ђуршић рекао је у парламенту да ће опозиција данас у 15 сати имати састанак у скупштинској библиотеци.

"Бесмислено је да ми вама објашњавамо да председница лаже и вара", рекао је Ћуришић. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести