Гојковић: Комисија ће доказати последице бомбардовања

БЕОГРАД: Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да је убеђена да ће комисија, која се формира ради утврђивања истине о вези између бомбардовања осиромашеним уранијумом 1999. године и пораста броја оболелих од рака, то успети и да докаже.
maja gojkovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

"Убеђена сам да хоће, наважније је што ми сада расправом у Народној скупштини Републике Србије говоримо о потреби формирања овакве комисије на парламентарном нивоу која има веома захтеван задатак, а то је да истражи последице бомбрардовања из 1999. на здравље и животну средину људи са посебним са остртом на употребу пројектила са осиромашениом уранијумом", казала је Гојковић гостујући у јутарњем дневнику РТС-а.

Пред посланицима Скупштине Србије данас ће се гласати о саставу те комисије.

Гојковићева је по хитном поступку затражила оснивање ове комисије чији главни циљ ће бити, како је поновила - истина.

Како је истакла, од велике помоћи ће свакако бити извештај италијанског парламента, "државе која је једна од чланица НАТО пакта које су учествовале у бомбардовању, а која је после вишегодишњег истраживања, испитивања релевантних чинилаца, доказала да су италијански војници умирали и обољевали и обољевају од последица тога што су боравили на подручјима на којима су коришћени пројектили са осиромашеним уранијум", како је додала, између осталог и на Косову и Метохији, о чему сведочи велики број података.

Гојковић је нагласила да оно што је "фрапантно" јесте да је, по италијанским подацима око 4.000 војника оболело од разних малигних болести и око 300 је изгубило живот зато што је боравило на том подручју, а није имало никакву заштиту "за разлику од појединих других страних трупа које су боравиле на том подручју".

Она је казала да није довољно да до 2020. та комисија предложи прве мере у том случају, јер је то веома захтеван посао и подсетила да је италијанска комисија више пута заседала.

"Питање је зашто то није неко то раније покренуо, али (председник скупштинског одбора за здравље и породицу) др Дарко Лакетић је посвећен том послу и већ има неке полазне основе, извештај смо успели заједно да добијемо, обавили смо разговор са италијанским сенатором (Ðан Пјером) Скануом који је водио овај тежак посао, тако да први прелиминарни извештај би требало да се приказе у Народној скупштини Републике Србије, да се дискутује о томе, али да јавност у Србији буде упозната са тим до каквих података смо дошли", казала је она.

Она је навела да је убеђена да ће се доказати "суштинским и посвећеним радом посланика, да има утицаја бомбардобвање осиромешени уранијумом наше државе и пораст малигних обољења".

Гојковић је поновила да ће у те сврхе бити обезбеђен новац из буџета земље.

"Новац ће бити обезбеђен из буџета, видели сте како у свету функционишу те комисије, људи долазе да сведоче пред нашим парламентарцима, италијански сенатор је рекао у разговору са др Лакетићем да ће доћи, предао је тај извештај као аманет да ми други из друге државе која је страдала у том злочиначком бомбардовању наставимо овај рад и ми имамо обавезу према грађанима Србије да им након посвећеног рада у овој теми саопштимо истину, јер то је злочин злочин без преседана кажњавати људе и надолазеће генерације осуиромасеним уранијумиом", рекла је Гојковић и подвукла да ово истраживање није окренуто против неког већ "ка истини коју дугуијемо грађанима Србије".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести