Гојковић: Мудром политиком спречити сукобе, мислити на будућност

ПОЖАРЕВАЦ: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић данас је у Пожаревцу на свечаном обележавању 300 година од потписивања Пожаревачког мира истакла да се мудром политиком мора мислити на генерације које долазе и сачувати земља од било каквих сукоба.
maja gojkovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

„Зато, председник Србије Алксандар Вучић, уз подршку Народне скупштине и Владе Републике Србије, храбром и одговорном политиком, настоји да створи претпоставке за бољу будућност за нова поколења. Не желимо да будуће генерације учинимо таоцима наше неспремности и неспособности да решавамо конфликте и проблеме, које смо ми наследили, а који су утицали на нашу могућност да у потпуности искористимо наше развојне потенцијале", нагласила је Гојковић, саопштено је из парламента.

Гојковић је навела да се данас, када се обележава ова значајна годишњица, истовремено слави мир и додала да смо сви свесни колико је мир потребан и нашој земљи, региону и читавој Европи.

„Зато, о рату не желимо да говоримо ни онда када претеће тонове, за које смо мислили да су део неповратне прошлости, поново чујемо у региону. Нашу земљу и народ настојаћемо да сачувамо од било каквих сукоба", истакла је Гојковић и напоменула да је то неопходно и да би могли да наставимо са привредним развојем и да би грађани Пожаревца, Браничевског округа, и грађани у сваком делу Србије, сваке године осећали бољитак.

Гојковић је нагласила да историја наше земље и овог региона никада није била ни лака ни једноставна и да се Србија и данас, као и пре три века, налази на ветрометини између запада и истока, као и да се неретко чују гласови да би требало да се определи за једну или другу страну. 

"Наш одговор је једини могућ - Србија сама бира своју будућност, полазећи од наших националних и државних интереса, уз жељу да развија сарадњу са свим нашим пријатељима и партнерима. Ми, којима су грађани дали поверење да водимо земљу у овом тренутку, верујемо да је то једини исправан пут, свесни и дубоко поштујући све жртве које су наши преци дали у борби за стварање модерне и слободне Србије", истакла је Гојковић.

Она је додала и да је Пожаревац, као место где су велике силе тог времена постигле мировни договор, постао део историје не само Србије и овог региона, већ и читаве Европе.

Гојковић је указала да у сукобу великих сила тог времена за превласт над Балканом, Србија није могла да има великог утицаја, али да је била, као и много пута пре и после, центар одигравања историјских догађаја, који су обликовали геополитички простор Европе у целини, те да су односи хришћанских земаља са Отоманском империјом имали значајног утицаја на српски народ и његов живот, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести