Гојковић: Опозиција имала прилику да изнесе своје ставове 

БЕОГРАД: Председница Скупштина Србије Маја Гојковић сумирајући постету француског председника Емануела Макрона Србији наводи да су у делу програма посете парламентарци две земље имали прилику да размене мишљења о Европској унији, али и другим важним стварима за обе земље, те да је ставове опозиције у том отвореном разговору могла да пренесе председница посланичке групе пријатељства са Француском, Наташа Вучковић (ДС) која се извинила и није дошла.
maja gojkovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Гојковић каже да је посета детаљно припремана, те да је она у у мају обавештена да са њим долази и парламентарна делегација што показује, како каже, да Макрон поштује парламент своје државе, али и парламент Србије

На питање ко је чинио делегацију из Скупштине Србије, Гојковић је казала да је предлог из Француске био да буду присутни председници одбора за европске интеграције и спољне послове, а предлог из Народне скупштине је био да у разговорима учествују и шефица делегације скупштине при парламентарној скупштини франкофоније Јадранка Јовановић и чланови групе пријатељства Дубравка Филиповски и Јелена Жарић Ковачевић.

Она додаје да су гости из Француске предложили да се позове и председница групе пријатељства са том земљом, Наташа Вучковић, али се она, каже Гојковић, извинила и рекла да има обавезе, и да у то време путује.

Упитана да прокоментарише како види то што се опозиција није састала са Макроном, Гојковић је одговорила да је Макрон, као врло отворен човек, јасно одговорио на конференцији за штампу да чланови опозиције имају сталне, динамичне и садржајне контакте и сарадњу са амбасадом Француске и њиховим амбасадором у Србији.

“Тако да не стоји да немају контакте и да не размењују ставове”, рекла је Гојковић за Тањуг.

Она је оценила да су се представници опозиције амбасади Француске тим поводом обратиил на непримерен начин, слањем писма на енглеском језику, и то са, како тврди, доста правописних грешака.

“Такво писмо је упућено амбасади Француске. Амбасадору Француске се обраћа на француском језику, али ко сам ја да учим (Драгана) Ђиласа и (Вука) Јеремића дипломатији. Они су водили државу 12, 13 година и за то време је требало да науче некакав протокол, али све у свему, добили су одговор од једног озбиљног државника са којим се озбиљно комуницира”, рекла је Гојковић.

“Не знам шта им је била намера. Морате питати оног ко је на енглеском језику слао писмо амбасади Француске са гомилом правописних грешака”, рекла је Гојковић.

Она је додала и да само "политички неписмена особа може да ''пада у несвест'' зато што је видела председника Одбора за европске интеграције (Ненада Чанка) са члановима парламента Француске, државе чланице ЕУ која одлучује о томе колико ћемо напредовати на европском путу" 

Коментаришући посету председника Француске, Гојковић је казала да је Макрон потврдио све што се говори о њему, да је врло вешт и отворен политичар, и да све што је изговорио треба схватити управо тако како је јасно речено. 

Она је нагласила да се први пут чула порука од председника државе чланице ЕУ да се не сваљује кривица на Србију и њене грађане зато што није чланица те организације него је јасно речено да они имају своје унутрашње проблеме и да морају да раде на себи не би ли примили нове чланице.

“Друга порука је порука пријатељства после дужег времена и обнављање добрих традиционалних приајтељских веза између два народа, и да два председника имају задатак да на томе раде и у будућности”, рекла је Гојковић.

Када је реч о решавању питања КиМ и улози Француске, председница парламента подсећа да су двојица председника дуго разговарала на неформалној вечери, између осталог, и о наставку дијалога Београда и Приштине.

“Чућемо од председника државе…свакако да су о томе разговарали, и очигледно је да имамо велику подршку када је реч о настваку дијалога. Јасно је стављено до знања да дијалог мора бити настављен како би се пронашло компромисно решење, те да је то важно, не само за Србију, већ за читав континент”, оценила је Гојковић.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести