Гојковић: Отварање Историјског музеја Србије 2023. године

БЕОГРАД: Министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је данас да би и после избора волела да остане на тој функцији, да је за њено министарство био велики успех повећање буџета за културу за 16. посто у односу на прошлу годину у условима пандемије и да је отварање Историјског музеја Србије заказано за 2023. годину.
Танјуг/видео/Маја Гојковић
Фото: Танјуг/видео/Маја Гојковић

Гостујући на телевизији Танјуг, Гојковић је истакла да повећање буџета за културу "значи да је то било стратешко опредељење Владе Србије, једнако као улагање у здравство, путеве, брзе пруге..., односно да је "држава одлучила да изузетно улаже у културу".

Гојковић је рекла да је преко 350 милиона динара преко конкурса "Градови у фокусу" опредељено за изградњу културне инфраструктуре широм Србије и тиме је направљен "велик искорак јер је први пут урађено нешто конкретно на пољу децентрализације"

"Сви су о томе уназад до 2012. године нешто причали. То је постала омиљена реч сваког министра културе - децентрализација. Али сад је нешто урађено", рекла је Гојковић.

Према њеним речима, објекти као што су Дом културе у Дољевцу или биоскопска сала у Ћићевцу показују општи тренд да се уз градњу путева и брзих пруге граде и домови културе, биоскопске сале, библиотеке и галерије.

Говорећи о пресељењу Историјског музеја Србије у здање Старе железничке станице у Београду, Гојковић је рекла да ће то бити "дивна амбијентално историјска и културна целина са Савским тргом".

"Тендери су завршени за идејно решње и техничку документацију. Негде средином јула би могли да почну први радови, а затим и унутрашње уређење и јавна набавка за изградњу полица, витрина...", рекла је министарка.

Гојковић је оценила да ће пресељени Историјски музеј Србије на површини од скоро 5.000 квадратних метара "бити један од најпосећенијих музеја", и да би требало да буде отворен крајем 2023. године.

Она је рекла да нема разлога за бригу да ће у будућности бити прекида са националним пензијама, додавши да не зна разлоге зашто се са њиховим исплаћивањима престало пре осам година.

"Мислим да то није био добро. Када се изабре добра стручна комисија која добро познаје људе који су предложени, а струковна удружења вам дају одличне предлоге, није тешко изабрати најбоље од добрих", рекла је Гојковић.

Према њеним речима, министар културе мора да има храброст да се суочи са другачијим мишљењем јавности о националним пензијама "или не треба да буде министар".

"Морате да станете иза својих одлука. Убеђена сам да је ово био добар избор и да ће се наставити сваке године са избором 20 нових добитника националних признања", навела је Гојковић.

Упитана да прокоментарише изборну листу њене Српске напредне странке, Гојковић је оценила да је то "одлична листа која је показала да је једино СНС политичка опција којој је важнија Србија од политичких и страначких интереса".

Гојковић је нагласила да су на листи СНС за изборе 3. априла међу првих десетак места налазе "најпознатији научници, уметници и спортисти, а не политичари".

Упитана где себе види после избора, Гојковић је рекла да би волела да настави овај посао и да буде "део доброг тима који ће бити изабран након избора".

"Убеђена сам да ће грађани Србије изабрати управо опцију коју преводи Александар Вучић и СНС зато што на изборе излазимо са постигнутим резултатима", рекла је Гојковић.

Пошто је као министарка културе тек око годину дана, Гојковић је додала да "један министар може да покаже колико може у једној области након заокруженог циклуса".

"Али шта год да буде воља СНС који задатак ми да, ја сам показала у својој 30-годишњој каријери да знам да радим на сваком месту одговорно свој посао", истакла је Гојковић.

Говорећи о медијским условима пред изборе, Гојковић је рекла да је много тога урађено у међустраначком дијалогу и један од резулата су поправљени услове за предстојеће изборе и у медијској сфери".

"У свакој држави постоје медији који подржавају политику владе и они опозиционо настројени. Моја замерка је што имамо одређене медије који заиста не негују културу дијалога и не посвећују довољно пажње речнику људи који гостују у њиховим емисијама, обраћају се и квалификују друге политичаре", рекла је Гојковић.

Она је упозорила да су "једна од највећих мета за нападе Александар Вучић и његова породица".

"Прављене су посебне емисије посвећене (премијерки) Ани Брнабић. То не доводи до културе дијалога у нашем друштву, а поготово не у медијима", закључила је Гојковић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести