Гојковић: Парламенти ЕУ и ЗБ подржали наставак проширења Уније

БРИСЕЛ: Председница Народне скупштине Маја Гојковић каже да је са самита председника парламената земаља Западног Балкана који је одржава у Бриселу послата порука подршке наставку политике проширења Уније као процеса важног за стабилност и развој региона.
Samit predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana u Briselu  Foto:  parlament.gov.rs
Фото: Самит председника парламената земаља Западног Балкана у Бриселу Фото: parlament.gov.rs

Председница Скупштине учествује на самиту у Бриселу који је иницирао председник Европског парламента Давид Сасоли, а коме присуствују сви председници парламента из земља Западног Балкна као и председник Сабора Хрватске Гордан Јандроковић, испред земље која тренутно председава ЕУ.

Основна тема самита је наставак политике проширења и улога парламената у промовисању реформске агенде ЕУ и испуњавању европских аспирација народа Западног Балкана.

"Очекујемо да Европски савет, а потом и Самит ЕУ-Западни Балкан у Загребу, као и Конференција о будућности ЕУ донесу позитиван искорак. Посебно је важно да се то огледа и у новом буџетском циклуса ЕУ за 2021-2027", поручила је Гојковић.

Она је оценила да Србија спада у групу земља које су највише напредовале у процесу евроинтеграција.

Гојковић је навела да је Србија, независно од процеса проширења, посвећена европским вредностима и да реформе које спроводи на путу ка ЕУ остварује у интересу свих грађана Србије.

Она је у Бриселу нагласила да је важно да се дефинише временски оквир и јасна методологија будућих преговора за чланство у ЕУ, као и да то мора да доведе до унапређења квалитета преговора са ЕУ и отклони неизвесност за све који се налазе у овом процесу.

"Председник Европског парламента изразио је уверење да Европа неће постустати пред скептицизмом проширења ка земљама које јесу кандидати или ће то тек постати", рекла је Гојковић.

На самиту Европског парламента и председника парламената Западног Балкана усвојена је Декларација којом сву сви присутни потврдили да је пуноправно чланство у ЕУ ”заједнички спољнополитички цилљ” и да очекују наставак политике проширења као једне од ”највећих вредности” ЕУ.

У Заједничкој декларацији се наводи и да би Самит у Загребу требало да има суштинску улогу у враћању кредибилитета политици проширења и давању новог, делотворног подстицаја овом процесу кроз конкретне закључке који би додатно приближили регион Европској унији и осигурали одрживост европске перспективе Западног Балкана.

Гојковић је у говору у ЕП представила и шта је све урађено на унапређењу скупштинских процедура у Србији, а истовремено је захвалила европским парламентарцима на посредовању у међустраначком дијалогу.

"Уз све оно што смо урадили ускоро очекујемо и расправу о либерализацији нашег изборног законодавства што подразумева смањење цензуса са 5 на 3 процента. Реч је о важној либерализацији правила која доприноси развоју политичког живота унутар институција и представља важно улагање у будућност демократије", објашава Гојковић.

Гојковић је поменула и значај ЦЕФТА споразума, који је омогућио стварање зоне слободне трговине у југоисточној Европи, а све потписнице ЦЕФТЕ позвала је да безусловно и у пуном обиму, поштују и примењују оно што су потписале.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести