Гојковић: Потребан нови закон о извршењу, а не измене

БЕОГРАД: Посланица СНС и председница парламента Маја Гојковић изјавила је данас у Скупштини Србије да је потребно донети нови Закон о извршењу и обезбеђењу уместо што се доносе измене и допуне, јер ћемо тако без обзира на све амандмане добити "монструм закон".
gojkovic, tanjug
Фото: Tanjug video

Гојковић је рекла да то потврђује и чињеница да је поднето 132 амандмана за предложене измене и допуне Закона о обезбеђењу.

Истакла је да се тим законом "везују руке граду Београду", пошто има 400.000 извршних поступака, за које ће морати унапред да плати више од 5,5 милиона евра.

Напоменула је да нису све амандмане предложили представници опозиције, већ и већине која подржава владу, те додала да то све говори о потреби да добијемо нови предлог закона који би све ове аномалије морао да исправи и да буде један квалитетан закон "уместо што ми исправљамо оно што је усвојила ДС 2011. године". 

"Јер, без обзира на све ове амандмане, опет ћемо добити један монструм закон јер се у пракси то показало да је то врло лоше и скоро неспроводиво и на штету дужника и повериоца", казала је Гојковић.

Образлажући свој амандман који, иначе, није прихваћен, она је рекла да је добро што измене закона предвиђају да физичким лицима са дугом до 5.000 вра неће бити одузета једина некретнина коју поседују, ако је у питању извршење у вези са комуналним дуговима.

"Мој предлог је да тај лимит важи за све дугове до 5.000 евра", додала је. 

Указала је и на то да ће град Београд имати велики проблем због Закона о извршењу, јер, како је навела, Београд има 400.000 извршних поступака.

"Посебан проблем за Београд је што је по закону предвиђено да извршитељу мора да се уплати предујам од 25 одсто пре него уђе у послове, што би значило да би, према рачуници, град Београд морао да уплати на име предујма преко 5,5 милиона евра, а град нема тај новац", казала је она.

Град Београд би по изврситељу морао да издвоји 73.000 евра, а то је овим буџетом града Београда апсолутно немогуће, тако да ће Београд бити принуђен ако у року од осам дана не нађе овај новац да "на силу" опрости све те дугове, објаснила је Гојковић.

Како је рекла, мора нешто да се измени по питану трошкова извршитеља, јер они раде исти посао који су радиле судије за плату.

"Тако да не можемо да говоримо да је овај закон добар, јер кажете дуг мора да се исплати, а онда везујемо руке граду Београду, јер нема довољно средстава и онда не могу да наплате тај дуг. Тако да ће потраживање остати ненаплаћено и поред додатних трошкова поверилаца, пошто се њима даје 73.000 евра унапред и не зна се да ли ће то потраживање бити исплаћено", казала је Гојковић и поручила да би зато требало већу пажњу посветити амандманима, те да нису сви за одбацивање.

Као пример навела је зашто би био проблем да се прихвати амандман да за све дугове од 5.000 евра не може да се одузме једина некретнина и зашто би то било превелики корак државе да тако нешто привхати.

Додала је да ће, ипак, гласати за предложене измене и допуне закона, али да је убеђена да ће ускоро морати да се донесе нови закон.

Скупштина је завршила расправу о амандманима на Предлог измена и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести