Гојковић тражи нови закон, поднела амандман на “извршитеља"

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да је неопходно да се донесе потпуно нови Закон о извршењу и обезбеђењу, а поднела је и амандман на измене и допуне тог закона, којим би се дефинисало да власник не може остати без некретнине уколико му је дуг мањи од 5.000 евра, али да се то не односи само на комунални дуг, како је сада предложено, већ шире.
gojkovic, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva

Гојковић је објаснила да се члан закона односи само на комуналне услуге, указујући да она тражи да исто правило важи за све веродостојне исправе.

“Није то епохалан дуг да би неко изгубио стан или кућу или било коју непокретност, и није у питању само комунална услуга, нити мислим да може по нашем уставном систему да се издвоји једна врста услуге”, рекла је Гојковић.

Она је навела да су дужници најчешће сиромашни грађани и да има оних који дугују, јер су позајмили новац за лечење.

Данас нека скупа ташна кошта неколико хиљада евра...Обичан човек није позајмио новац за скупу ташну или луксузно летовање, позајмио је, јер му стварно треба. Не верујем да је ту само реч о избегавању плаћања комуналних услуга”, истакла је Гојковић.

Министарка правде Нела Кубуровић одговара да би, уколико би се то проширило на друге веродостојне исправе, био доведен у питање менични промет и привредно пословање, оцењујући да би дошло до злоупотребе.

“Неко би издавао више меница за износ обезбеђења од 5.000 евра и самим тим себе заштитио да не може да се спроведе извршење на његовој непокретности или исто тако код издавања чекова”, рекла је Кубуровић.

Гојковић је позвала министарку да размисли о њеном амандману, јер, како каже, ситуација која би еветнуално настала у привреди, могла би да се реши тако што би се члан односио на физичка лица.

“Добро сте навели да се односи на физичка лица у вашем предлогу. Мислим да има простора да се дода ''на сва дуговања до 5.000 евра физичких лица''. Онда нећемо имати проблем са банкарским гаранцијама”, објаснила је председница скупштине, која је амандман поднела као посланица СНС.

Коментаришући понашање извршитеља у Србији, Гојковић је рекла да се нада да негативна слика коју већина посланика има о њима, није заиста таква, а указала је и да се они који су први отворили канцеларије постали изузетно имућни.

“Једни исти су пронашли начин да имају извршитељске канцеларије по целој Србији”, приметила је Гојковић и додала да, по њеним информацијама, данас станове купују углавном извршитељи и јавни бележници.

То је, како каже, посебан сој и слој људи у друштву који се нагло обогатио. “Што се тиче понашања извршитеља и начина продаје станова, не знам шта да вам кажем…”, рекла је Гојковић.

Она је истакла и да је дошло време да почне да се ради на новом закону о извршењу и обезбеђењу, јер је, каже, пракса показала да има што шта да се поправи.

“Када много треба да се поправља, онда треба нови предлог закона да се донесе. Немојте да мислите да сам против извршења, она морају да се спроводе, само је у питању начин”, поручила је Гојковић из посланичке клупе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести