Тајани: Порука из ЕУ - препознајемо напредак Србије

БЕОГРАД: Порука коју доносим из Европске уније јесте да препознајемо напредак Србије, као и да је она мост ка другим земљама, те да је због тога важно да се приближи ЕУ, рекао је данас председник Европског парламента Антонио Тајани. 
Tajani i Gojković  Foto:  Tanjug
Фото: Tanjug

Он је након састанка са председницом Народне скупштине Мајом Гојковић релао да су имали користан и успешан разговор о доприносима и напретку у процесу приступања и приближавања Србије Европској унији.

Како је ракао, важно је да велика земља као што је Србија има парламент који је "протагониста тих десавања", као и да је важна парламентарна дипломатија између ЕУ и Србије."Мислим да смо на добром путу", истакао је Тајани, и додао да је Србија велика Европска земља у смислу културе, традиције и идентитета, што јој, додао је, олакшава приближавање до ког ће, нада се, доћи што пре.

Председник ЕП је истакао да је у ситуацији каква је на Балкану улога Београда изузетно важна, јер, оценио је, стабилан Балкан значи и стабилну ЕУ. Објаснио је да је шестомесечно председавање Бугарске прилика да ЕУ још више унапреди односе са важним балканским земљама.

"Имамо проблем са страним ратницима, тероризмом и илегалним миграцијама", рекао је Тајани и додао да је потребно посебно обратити пазњу на те глобалне теме.Тајани је рекао и да ЕУ гледа Србију као значајну у смислу економске сарадње и изразио наду да ће европске фирме помоћи Србији да смањи незапосленост, нарочито међу младима, и да се на тај начин ојачају добре везе са ЕУ. 

Како је навео, с председницом скупштине разговарао је и о Косову, приметивши да је по том питању важно да ЕУ види "прогресивно смањивање напетости" и наставак сарадње.

"У италији се каже - по јутру се дан познаје, а овај дан је судећи по јутру, добро почео", закључио је Тајани, који је најавио да ће у Србију ускори доћи и Доналд Туск и Жан Клод Јункер, председници Европског савета и Европске комисије. 

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да је посета председника Европског парламента Антониа Тајанија од великог значаја за Србију, регион, земље које се налазе у процесу приступања ЕУ, али и за саму ЕУ.

Тајани је, како је навела, истакао значај Србије као важног фактора и кључа стабилности у региону, како у политичком, тако и у економском смислу.

Гојковић је назначила да се после дужег времена тема проширења у ЕУ налази међу приоритетима у бугарском председавању и нагласила да је први спољно-политички циљ Србије да постане пуноправна чланица ЕУ.

"Задовољство нам је што ће почетком идуће недеље бити представљена стратегија проширења ЕУ која се односи на будућност чланства земаља Западног Балкана у ЕУ. Србија полаже велике наде у стратегију и да ће њени напори у овом процесу бити препознати", истакла је Гојковић.

Додала је да ће у овом важном документу бити прецизирани временски оквир приступања. Председница Народне скупштине захвалила је Тајанију на прилици да се разговара о сарадњи између националног и европског парламента, економској сарадњи и сарадњи у оквиру процеса еворпских интеграција.

"На данашњој конференцији о инвестицијама, расту и запошљавању биће потписани економски споразуми, а улога парламента је значајна у томе, јер ћемо кроз парламент те споразуме ратификовати", навела је Гојковић и додала да Тајани инсистра на економској сарадњи Србије и ЕУ.

Теме разговора саговорника, каже Гојковић, биле су и улога Скупштине у процесу европских интеграција, значај контроле извршне власти, јачање капацитета парламента, али и питање Косова и Метохије.

"Србија и Београд очекују да власти из Приштине буду посвећене Бриселском споразуму, као што је Србија посвећена, а наш приоритет у тим дијалозима јесте формирање Заједнице српских општина", закључила је Гојковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести