Гојковић се с председницима парламената у оквиру ИПУ

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије, уочи сутрашњег почетка 141. заседања Интерпарламентарне уније (ИПУ), које се у Београду одржава од 13. до 17. октобра, састала се данас председницима парламената Малавија, Јерменије, као и потпредседником парламента Сирије.
maja gojkovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Како је саопштено из њеног кабинета, Гојковићева и председница Народне скупштине Малавија Кетрин Гомезгани Хара сагласиле су се да су две државе у оквиру Покрета несврстаних изградиле пријатељство и да је важно да се оно данас обнавља.

Председнице два парламента су разговарале и о проблему климатских промена, које представљају велики изазов у свету, а председница парламента Малавија рекла је да њена држава не може сама да се носи с тим променама, да је потребно учинити додатне напоре, посебно у развијеним земљама света, као и да је важно да то питање буде на дневном реду ИПУ и других отрганизација.

О развоју парламентарне сарадње, председница Скупштине Србије разговарала је и с потпредседником Парламента Сиријске Арапске Републике Најдатом Анзуром, при чему су оценили да су политички односи традиционално пријатељски.

Гојковићева је захвалила Сирији што не признаје једнострано проглашену независности Косова и Метохије, као и на подршци Србији приликом покушаја тзв. Косова да постане чланица међународних организација.

Анзур је потврдио став Сирије о поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије и рекао да ће Сирија наставити да подржава Србију по питању Косова и Метохије у међународним форумима.

Гојковић се данашастала и с председником Парламента Јерменије Араратом Мирзојаном, и том приликом нагласила да две државе вежу пријатељски односи, о чему сведочи и недавна посета председника Јерменије Армена Саркисијана Србији.

Гојковићева и Мирзојан су поздравили опредељеност две земље за јачање економске сарадње и у том контексту нагласили важност потписивања Споразума о слободној трговини Србије и Евроазијске економске уније 25. октобра ове године.

Маја Гојковић је захвалила Јерменији на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и међународног права, и истакла да Србија цени разумевање Јерменије по овом питању од великог значаја за њу", каже се у саопштењу из Скупштине Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести