Гојковић: Став Немачке важан, али имамо и савезнике у ЕУ

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да је став Немачке по питању Косова и Метохије јако важан, али да је Европска унија скуп равноправних чланица, и подсетила да пет чланица ЕУ не признају независност те српске покрајине.
Maja Gojkovic/FoNet/TV FoNet
Фото: FoNet/TV FoNet

Она је у интервјуу за ТВ Прва рекла да изјаву посланика немачког Бундестага Петера Бајера да Србија треба “де јуре да призна суверену државу Републику Косово, јер у супротном неће ући у ЕУ” треба озбиљно схватити, јер је Немачка можда и најважнија чланица ЕУ.

Ипак, има много земаља које не деле мишљење Немачке, Шпанија напушта сваки скуп на коме се налази (Косов) са или без звездице, то је скуп равноправних чланица и пет држава неће гласати за тако нешто. Србија неће за парче шаргарепе да размишља о томе да призна независност дела своје територије, рекла је Гојковићева.

Према њеним речима, важно је питање и зашто се стално врши притисак на Србију да води дијалог, ако је све решено, али да је позитивно и то што САД, први пут у новијој историји, имају “један избалансиранији став”.

Њихови званичници када дођу у Србију кажу да мора да се разговара и да се нађе компромис између Београда и Приштине, значи није виша ситуација црно-бела, рекла је Маја Гојковић.

Поводом изјаве амбасадора САД у Србији Кајла Скота у Валди Србије да је Косово независна држава, рекла да није проблематична та његова изјава, већ реакција на њу.

Како је рекла, потпредседница Владе Зорана Михајловић “стајала је тамо и није реаговала”.

Она је требало да реагује, да стане за микрофон и да му одговори, као што је урадила касније премијерка Ана Брнабић. Мислим да није примерено да не одговорите на вређање амбасадора САД у сред Владе ваше земље, а не да стојите ко икебана, наводи Гојковићева и додала да министарки не замера ништа, али да има право да изнесе свој став. 

На питање да ли ће бити одржана седница парламента на којој ће се говорити о КиМ, рекла је да ће седница бити одржана када се наставе преговори и када буде постојала “нека платформа и агенда”.

Морамо да сачекамо да се у Савет безбедности УН врати питање КиМ, да се настави дијалог, да би парламет имао о чему да расправља, рекла је председница српске скупштине.

Она је оценила да би се сада таква седница свела на вређање и свађу, те да опозиција као једино решење нуди статус кво без компромиса.

Њима се изгледа допада проглашење квази државе (Косово), нама не, рекла је Маја Гојковић. 

Када је у питању атмосфера у скупштини, она је рекла да су посланици опозиционог Савеза за Србију први кренули с политиком вређања, подсетила да је изречено 32 опомене за посланике опозиције и две за посланике власти.

Те две није мало, први пут у историји вишепартијског система, ја сам изрекла казну за шефа посланичке групе владајуће већине за Александра Мартиновића, а на пример није било казне за посланике Двери када су ушли у мој кабинет, вређали ме и ударили на крају, рекла је Гојковићева.

Додала је да некада мора да се опрости казна, да се “смири ситуација, да се седница парламента одржи”.

Упитана да ли има истине у спекулацијама да ће се наћи на месту министра културе, рекла је да у томе нема никакве истине, те да та прича у међима прелази границу доброг укуса.

Како каже, о томе није разговарала ни с председником државе Александром Вучићем ни с премијерком Аном Брнабић и да не размишља о томе, јер воли свој посао.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести