Гојковић: Сутра практично почиње изборна кампања

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра расписати редовне парламентарне изборе, тако да практично одмах почиње изборна кампања, каже председница Скупштине Србије Маја Гојковић.
gojkovic, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva

Она је на ТВ Пинк рекла да председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор треба да распише покрајинске изборе, а она као председница парламента да распише локалне изборе.

Избори на свим нивоима требало би, према ранијим најавама, да се одрже 26. априла, а Гојковић каже да ће парламент до тада радити онолико колико буде било потребно и ако постоје предлози закона или споразума, декларације и резолуције које треба донети, а које су битне за грађане Србије.

Немамо конкретан план, већ ћемо са владом видети да ли постоје неки предлози закона који су од изузетног значаја, као што је био недавно усвојен закон о несталим бебама, или о правима бораца и инвалида рата, као и Закон о пореклу имовине, каже Гојковић.

То су, наглашава, важни закони које је парламент донео на крају ванредног заседања.

Због таквих крупних питања бисмо се састајали. План нисмо правили управо због тога што, практично од сутра, улазимо у изборну кампању, навела је председница парламента.

Упитана шта очекује од избора и за најаву дела опозиције о бојкоту избора, Гојковић каже да бојкот избора није тако битна тема и да га најављују очигледно само неке мање политичке опције.

Знају они да немају шансу да пређу цензус, чак ни овај смањени цензус од три одсто, а камо ли да буду доминантна политичка опција у парламенту Србије, рекла је Гојковић.

Навела је да СНС интересује да победи конкуренцију која ће учествовати на предстојећим изборима, а за коју каже да ће очигледно бити велика.

Важно је за СНС, каже, да победи на локалним изборима, јер је то, додаје, битно због решавања свакодневних проблема обичних грађана, као и да победи у Војводини.

Важно је, наглашава, да грађани дају поверење СНС-у и на републичком нивоу, како би се наставиле политичке и економске реформе и како би се достигли циљеве које председник Вучић стално истиче, а који се односе на даљу економску и политичку стабилност државе, да плате буду 900 евра и да се оствари инвестициони циклус од 2020. до 2025. године.

Без обзира колико имамо добру и стабилну коалицију сада, ако тег оде на другу страну и ако мање политичке опције добију један посланички мандат више, ми смо свесни да ће се сви удружити против СНС и Вучића и зато је нама циљ да самостално имамо већину у парламенту, навела је Гојковић.

Након избора ће се, каже, размишљати о политичким коалицијама.

Конкуренција је озбиљна. Сада је тренд да људи трагају за новим политичким опцијама свуда у Европи. Биће то једна добра политичка утакмица са добром конкуренцијом, биће велики изазов и на републичком, али и на локалном нивоу за представнике СНС који ће се кандидовати, закључила је Гојковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести