Пастор данас расписује покрајинске изборе

НОВИ САД: Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор данас у 17 сати расписаће изборе за посланике у Скупштини АП Војводине.
pastor
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Грађани ће на изборе изаћи 26. априла, када ће се одржати парламентарни, покрајински и локални избори, како је то раније најавио генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић. По Уставу, парламентарне изборе расписује председник Србије, сада Александар Вучић, том одлуком се одређује дан гласања и од тада почињу да теку рокови за изборне радње. Локалне изборе ће расписати председница Народне скупштине Маја Гојковић.

По Закону о избору народних посланика, од дана расписивања избора до дана њиховог одржавања не може протећи мање од 45 дана, ни више од 60.

Скупштина Војводине је јуче са 75 гласова „за” и два уздржана усвојила аутентично тумачење одредбе члана 47, став 2 Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине.

Одредба се односи на изборне листе странака националних мањина и њихових коалиција које су на изборима освојиле мање од три одсто гласова. На увећање количника 35 одсто имају право искључиво те изборне листе националних мањина у циљу позитивне дискриминације и заштите националних мањина.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Ми смо на 36. седници Скупштине донели одлуку о промени изборних правила за посланике Скупштине Војводине, подсетио је новинаре председник Скупштине Војводине Иштван Пастор уочи седнице. 

Он је рекао да су били убеђени у то да су та правила, те правне норме, потпуно једнозначне и јасне. Као, упоредио је он, када човек долази у ситуацију да опише Земљину куглу и каже да је она округла и ситуација се њему и сваком чини потпуно јасном. Међутим, како је навео, после неколико дана су дошли у ситуацију да тај опис да је Земља округла није свакоме једнозначна и да може настати моменат када ће неко то да тумачи другачије.

Да бисмо избегли ту ситуацију, да бисмо чистоту избора сачували у максималном смислу, мислили смо да треба прибећи једној уставноправној могућности која није коришћена у парламентарној пракси Војводине сигурно у последњих 30 година, а то је такозвано аутентично тумачење, казао је први човек покрајинског парламента. – Како је додао, аутентично тумачење има исту правну снагу као и сама правна норма и поменутим аутентичним тумачењем чине једнозначно још једнозначнијим и отклањају се све могућности за било какву злоупотребу у тумачењу норме која је усвојена на претходној седници парламента.

То кажем и као председник Скупштине, а и као председник странке која је у Народној скупштини уложила амандман на првобитни текст измена Закона о избору посланика Народне скупштине и одборника у скупштинама општина. Из тог разлога мислим да је битно да та наша иницијатива ни на који начин ни из којих политичких разлога не добија поене, поручио је Пастор.    

Шеф посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује” Миленко Јованов је изјавио новинарима да ће аутентично тумачење спречити евентуалне злонамерне покушаје Покрајинске изборне комисије приликом тумачења правне норме.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

То значи да аутентичним тумачењем прецизирамо које листе националних мањина имају право на увећање количника 35 одсто, казао је Јованов.

То већ, како је додао, пише у правној норми, а да не би било двосмислено, да не би неко тумачио супротно духу и идеји саме норме, урадиће исто што је урадила и Скупштина Србије када је реч о Закону о локалним изборима.

Било је различитих тумачења, а да бисмо ставили тачку на то, усвајамо аутентично тумачење, казао је Јованов.

Он је објаснио да се аутентичним тумачењем појашњава то да изборна листа националне мањине има право на повећање количника 35 одсто уколико освоји мање од три одсто гласова. То значи, казао је он, да она листа националних мањина које хипотетички освоји 40 одсто гласова, дефакто није мањинска листа и увећање од 35 одсто за ту листу би било бесмислено.

Норма која је прописана у Одлуци је прописана ради позитивне дискриминације мањинских листа и заштите права националних мањина да имају једнак или већи број представника у парламенту у односу на претходни период јер, због спуштања цензуса на три одсто, већи број количника ће учествовати у расподели мандата, а самим тим може се десити да листе националних мањина имају мањи број мандата. Зато смо увели ту правну норму. Било је тумачење да би се она могла применити на све живо, а то није била идеја онога ко је норму писао, него да се заиста заштити листа националних мањина, навео је он.

Одлука о аутентичном тумачењу усвојена је без дискусије и последња седница Скупштине Војводине у овом сазиву се завршила за петнаестак минута.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести