Гојковић у Братислави о регионалној сарадњи

БРАТИСЛАВА: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас у Братислави да је за Србију један од приоритета и регионална сарадња, као и да је од кључног интереса очување регионалне стабилности.
m
Фото: Tanjug

Гојковић је на завршетку проширеног састанка председника парламената Славковске групе "Проширење ЕУ: подршка процесу интеграције“ рекла да је Србија посвећена јачању регионалне сарадње, посебно у области прекограничне сарадње, економије, туризма, саобраћајног, инфраструктурног и енергетског повезивања.

Она је захвалила на могућности да Србија учествује на том скупу и истакла да је за нашу земљу значајно да државе као што су Словачка, Аустрија, Чешка и Хрватска, као председавјаућа Саветом ЕУ, дају подршку проширењу ЕУ.

Гојковић је нагласила да се тиме шаље порука да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ и изразила уверење да ће наша земља успети да савлада све препреке које се налазе испред нас и докаже да може да буде пуноправна чланица ЕУ.

Она је у том контексту поздравила иницијативу "Мини шенген" истичући да ће она грађанима обезбедити бројне конкретне користи, као што су путовање широм региона само уз личну карту, као и могућност запошљавања у читавом региону, те да ће ова иницијатива имати несумњиво позитиван утицај на односе у региону.

Председник Парламента Словачке Андреј Данко је рекао да је данашњи проширени скуп Славковског формата организован са циљем пружања подршке пријатељима на Западном Балкану, посебно Србији и Црној Гори и да је јасно показао да постоји подршка процесу придруживања ових земаља.

Данко је указао да је значајан део расправе био посвећен процесу проширења ЕУ и подршци Србији и Црној Гори и навео да би ове земље требало да буду прве следеће земље које ће се придружити ЕУ.

Председник Парламента Чешке Републике Радек Вондрачек нагласио је да активна подршка проширњу ЕУ на земље Југоисточне Европе представља снажан глас у данашње време и да земље Славковског формата заједно раде у истом циљу пуноправног чланства, истичући да би то било добро за ЕУ, а не додатни терет.

Председник Парламента Аустрије Волфганг Соботка је такође рекао да је Славсковски формат послао јасну поруку везано за проширење али и за интензивнији рад у оквиру Европске уније.

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић је рекао да Хрватска као председавајућа ЕУ изражава снажну подршку земљама Југоисточне Европе да наставе са преговорима, као и да ће Хрватска наставити са напорима да помогне пријатељима и суседима, те изразио наду да ће Самит у Загребу у мају отворити врата за нове земље чланице.

На проширеном скупу Славковског формата разматране су и теме улоге националних парламената, економске сарадње и дигиталне агенде.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести