Гојковић у Думи: Подршка Русије од непроцењиве вредности

МОСКВА: Србија улаже све своје снаге у решење питања Косова и Метохије чувајући безбедност и мир и у томе је досадашња и будућа подршка Русије од непроцењиве вредности, поручила је председница парламента Маја Гојковић у обраћању посланицима руске Државне думе.
Maja Gojković u obraćanju poslanicima ruske Državne dume  FOTO TANJUG/ KABINET PREDSEDNICE NARODNE SKUPSTINE SRBIJE
Фото: TANJUG/ KABINET PREDSEDNICE NARODNE SKUPSTINE SRBIJE

"Русија, боље него ико други, разуме са чиме се ми суочавамо", рекла је Гојковић, наводећи да су руском народу јасни и принципи за које се Србија залаже и стварност света у којем се за те принципе бори.

Она је навела да ће питање КиМ, које је највеће и најтеже за српски народ и државу и носи глобалне последице, захтевати још много истрајности, мудрости и снаге да би се дошло до праведног и одрживог решења, насупрот бруталном насиљу над невиним и немоћним жртвама, споменицима и црквама, грубој једностраности, сталним провокацијама и површности и цинизму многих.

У обраћању посланицима, Гојковић је рекла и да је познато да је спољнополитички приоритет Србије пуноправно чланство у ЕУ, као и да се наше земља залаже да ти процеси буду усклађени са жељом Србије да на међународном регионалном и глобалном плану унапређује сарадњу са партнерима и пријатељским земљама. 

Председница парламента је подсетила и да је Србија, у сложеним геополитичким околностима и нестабилном окружењу у парламенту, донела одлуку о војној неутралности.

"Србија нема жељу и аспирацију да постране чланица НАТО. Имамо сувише тешку историју повезану са овом алијансом да бисмо уопште размишљали о томе. Истовремено, остајемо отворени, а политика војне неутралности то омогућава, за активну сарадњу са свим партнерима и безбедносним актерима у региону и шире, у циљу очувања мира и стабилности", рекла је Гојковић.

Поручила је и да Србија никада и ни под каквим условима неће уводити било какве санкције Русији, као и да ће скупштинска делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе наставити да се, доследно и принципијелно, у складу са међународним правом, залаже за пуни повратак права делегације Русије.

Гојковић је рекла и да су Срби и Руси увек су били на истој страни историје, у борби за слободу, независност и очување националног идентитета, наводећи да су ти односи издржали испит времена, заједничких трагедија и победа.

Подсетила је да се ове године обележава 180 година од успостављања дипломатских односа, 100 година од завршетка Првог светског рата, победу над фашизмом и оценила да би спрски народ веома тешко опстао и остварио своје националне и државотворне циљеве да није, у кључним историјским тренуцима, имао подршку Русије и руског народа.

Председница парламента је рекла и да је поносна што ће 4. новембра српског глумца Милоша Биковића, који је сарађивао и са Никитом МИхалковим, државном наградом "Медаља Пушкина" одликовати председник Русије Владимир Путин.

"Медаља Пушкина" је медаља која се додељује за услуге у области културе, просвете, друштвених наука, литературе и уметности.

Гојковић предводи парламентарну делегацију на Трећој седници Комисије за сарадњу Народне скупштине Србије и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације у Москви. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести