Гојковић: Наша историја страдалничка,стварали је храбри људи

ЧАЧАК:  У Горњој Трепчи код Чачка данас је откривен споменик борцима погинулим у балканским и Првом светском рату, а том приликом председница Скупштине Србије Маја Гојковић нагласила је да је наша историја тешка и страдалничка, али да су је стварали часни, поштени и храбри људи.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković FOTO TANJUG/ Pres sluzba Skupstine Srbije
Фото: FOTO TANJUG/ Pres sluzba Skupstine Srbije

Истакла је и да је на данашњим генерацијама да негују сећање на славне странице српске историје, саопштено је из парламента.

Гојковић је нагласила да Србију пре једног века нису успели да сломе, а да је српски народ сачувао свој слободарски дух, свестан да само тако може да живи достојанствено у својој земљи. 

„Србија ни данас нема већи интерес и важније мисије од очувања своје тешко стечене слободе, мира и стабилности“, поручила је Гојковић.

Председница парламента је напоменула да је истовремено важно да се не дозволи прекрајање историје и истакла да је на данашњим генерацијама не само обавеза да негују наслеђе које су им преци оставили, већ и да будуће генерације уче о вредности слободе. 

„Ово је година великих јубилеја, година у којој обележавамо и славимо велику победу. Сада, век касније када се сећамо тих славних страница наше историје, права је прилика да се на овакав начин захвалимо и одужимо свима онима за које није постојала виша вредност од слободе и независности“, поручила је Гојковић.

Гојковић је указала да је коначно ослобођење Србије у балканским ратовима од османске власти, као и одбрана државе од напада неупоредиво надмоћнијег непријатеља у Првом светском рату поред бројних епских битака и победа, носило са собом и страдање народа, који је био вођен једино жељом да у својој земљи живи и ради слободно. 

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести