Гојковић: Сусрети на заседању Интерпарламентарне уније

ЖЕНЕВА: Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која учествује на 139. заседању Интерпарламентарне уније у Женеви, имала је бројне сусрете са председницима парламената земаља учесника, на којима је разговарала о парламентарној сарадњи и унапређењу билатералних односа.
gojkovic, tanjug
Фото: Maja Gojković, foto: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Гојковић се састала са председником Парламента Гвинеје Бисао Сиприаном Касамом, а на састанку је оцењено да се односи две земље добро развијају, као и да је успешна посета председника Парламента Гвинеје Бисао у мају ове године, изузетно значајна за билатералне односе две државе, саопштено је из Кабинета председнице парламента.

Касамо се захвалио председници Скупштине Србије на свему што је учинила за унапређење сарадње, посебно током његове званичне посете Србији, а односе две државе је оценио као братске.

Касама је истакао да Парламент Гвинеје Бисао није и никада неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије и подсетио да је признање независности Косова и Метохије раније учињено без сагласности Парламента.

Гојковић је захвалила на јасној позиције Гвинеје Бисао у вези са једнострано проглашеном независности Косова и Метохије и указала да је наша страна посвећена дијалогу са Приштином.

Гојковић је указала да је изузетно важно што се парламентарна сарадња одвија као што је и договорено приликом посете Касаме Београду, што је потврдила и недавна посета делегацији председника одбора Парламента Гвинеје Бисао. 

Гојковић и Касама су подсетили на добре билатералне односе током сарадње две земље у Покрету несврстаних земаља и изразили уверење да ће узајамно поверење између две државе наставити да се унапређује, а Гојковић је напоменула да је Скупштина Србије једини парламент у Европи, који има закључен Споразум о сарадњи са Панафричким парламентом, што сведочи о значају који Србија придаје сарадњи са афричким државама.

Гојковић се састала са генералним секретарим Интерпарламентарне уније Мартином Чангонгом, који је честитао на избору члана делегације Скупштине Србије Младена Грујића у чланство у Извршном комитету и захвалио се председница Парламента што охрабрује активно учешће чланова сталне делегације у органима ИПУ, што може послужити као добар пример и парламентима у региону и другим деловима света.

Чангонг је захвалио на спремности да Србија буде домаћин пленарне скупштине ИПУ у Београду октобра 2019. године, а Гојковић је изразила увереност да ће генерални секретар охрабрити Извршни комитет да што пре почне да ради на припреми овог догађаја. Гојковић је подсетила да је наша земља била домаћин заседању ИПУ 1963. године, као и да ће након дуже времена пленарна Скупштина бити организована у једној европској држави, изузимајући заседања у Женеви.

Чангонг је указао на добру организацију регионалног семинара о Циљевима одрживог развоја, који је организован у мају ове године у Београду и истакао да је Народна скупштина остварила велики напредак у имплементацији Циљева одрживог развоја, као и да је формирана Фокус група у Парламенту, те напоменуо да је Скупштина Србије први парламент у региону, који користи инструмент ИПУ/УНДП за самопроцену у вези са остваривањем Циљева одрживог развоја.

Чангонг је указао и да никаква врста учешћа у раду тзв. Скупштине Косова се не планира, нити може да буде предмет разматрања, будући да није реч о чланици ИПУ. 

Председница Скупштине Србије имала је бројне сусрете и контакте током генералног заседања, тако да је разговарала са председницом Интерпарламентарне уније Габријелом Куевас Барон, председником Парламента Египта Абдулом Ал Аалом, председником Парламента Кувајта Марзуком Алганимом, председником Парламента Републике Кореје Муном Хи Сангом, председницом Парламента Еквадора Елизабет Гереро Кабезас, председником Парламента Намибије Петером Катјавивијем, председником Сената Парагваја Силвиом Адалбертом Овеларом Бенитезом, председницом Парламента Бангладеша Сирин Шармин Чаудри, председницом Парламента УАЕ Амал Ал Кубаиси, потпредседником Свекинеског народног конгреса Ћилином Баимом, потпредседницом Парламента Кубе Аном Маријом Мари Маћадо, председником ПС ОЕБС Џорџом Тсеретелиом, као и са шефовима делегација Словеније и Хрватске. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести