Гојковић: Важно је да ЕУ перспектива буде кредибилна

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије изјавила је данас да је Србија привржена процесима евроинтеграција кроз поштовање принципа и критеријума за придруживање.
maja gojković, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Гојковић је на конференцији "Идејом ЕУ до мира и развоја" истакла да је важно да та перспектива буде кредибилна и конкретна са видљивим циљевима које поставља снажна и стабилна ЕУ, полазећи од принципа и вредности на којима се тај пројекат заснива.

Како је истакла, важан део снаге Европске уније лежи управо у њеном проширењу. 

Гојковић је подсетила да су идеје Роберта Шумана, које је пре скоро седам деценија објавио у декларацији, којом је успостављен темељ данашње, савремене Европе, настале као нада, спас и најбољи одговор на више пута ратом разорену и осиромашену Европу, актуелне и данас.

Напоменула је да се Европска унија суочава са можда највећим изазовима од свог оснивања - а то су питања тероризма, нелегалних миграција, још увек присутних последица економске кризе, нерешених конфликата у Европи и на Блиском Истоку, Брегзита...

"Сви ови изазови не заобилазе ни наш регион. Због тога је од великог значаја да односи и сарадња у региону буду изграђени на темељима међусобног уважавања, поверења и разумевања, ради изградње стабилности и обезбеђивања трајног мира у региону", истакла је Гојковић.

Гојковић је навела да је Србија показала да предузима одмерене и одговорне потезе како би умањила сваку врсту тензија и како би се пажња усмерила на агенду за будућност.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести