Гојковић: Закон о родној равноправности да буде примењив

БЕОГРАД: Неопходно је да се о Нацрту закона о родној равноправности спроведе свобухватна јавна расправа и да се постигне широк друштвени консензус о самим решењима, како би тај важан закон парламент не само донео, него да би примена његових одредаба била у потпуности и спроводива, оценила је данас председница парламента Маја Гојковић.
gojkovicMaja07-RHA.jpg
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Гојковић подсећа да је 2016. године повучена из процедуре једна од верзија Предлога закона о родној равноправности, те истиче да је и због тога неопходно да се у току израде Нацрта тог закона спроведе свеобухватна јавна расправа и да се постигне широк друштвени консензус.

Како је саопштено из парламента Гојковић указује да је од изузетног значаја да предлагач закона у изради његовог нацрта сагледа најбоља усвојена законска решења из региона, поготово из земаља које су већ чланице ЕУ.

Председница парламента инсистира да се овај закон, када га Влада Србије предложи, нађе у редовној скупштинској процедури, а не по хитном поступку како се то ових дана предлаже.

"Парламент је место где се доносе закони и важно је да Народна скупштина добије довољно времена да учествује у доношењу најбољих решења, у циљу усвајања квалитетног и спроводивог закона", каже Гојковић.

Михајловић: Закон о родној равноправности спреман за Скупштину

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је данас да је Закон о родној равноправности спреман за Скупштину и да очекује огромну подршку посланика.

"Не постоји ниједан разлог нити је ико тражио да се Нацрт закона о родној равноправности, на коме смо радили више од две године и који ће се ускоро наћи на Влади Србије, буде усвајан по хитној процедури", рекла је Михајловић.

Како је саопштено, Михајловић је навела да би сви посланици требало да се добро упознају с овим предлогом закона, јер је реч о изузетно важном закону који се тиче сваког појединца и око ког су предлагачи закона остварили друштвени консензус.

Фото: Фото Танјуг/С.Радовановић

"Уверена сам ће овај закон, пошто га Влада Србије изгласа и упути парламенту на усвајање, добити подршку огромног броја посланика, као што већ данас огроман део нашег друштва подржава овај предлог закона", истакла је Михајловић.

Председница Координационог тела за родну равноправност каже да се од самог почетка рада на овом закону залагала да се он припреми темељно и уз широк друштвени консензус, јер је ово област која дотиче цело друштво и није питање једног министарства.

"Усвајање закона о родној равноправности од суштинског је значаја за даљи напредак Србије. Сада, када смо добили позитивна мишљења републичких институција, представника привреде, независних институција и организација цивилног друштва, он је спреман да се нађе пред посланицима", рекла је Михајловић.

Она је подсетила да је првобитни предлог закона управо она, као предлагач, повукла из скупштинске процедуре, сматрајући да тако важан документ мора да добије подршку целог друштва.

"Обавили смо консултације са свима и обезбедили смо широк друштвени консензус. С друге стране, свесни смо и да многи говоре о родној равноправности и бољем положају жена, али да када треба усвојити овако важан закон и кренути у његову примену, појави се отпор, попут предлога да се рад свих оних који су две године радили на овом закону поништи и да се закон врати на почетак и пише поново. Против тога ћу се борити", истакла Михајловић.

Она је подсетила да је закон усаглашен са међународним уговорима, општеприхваћеним стандардима и директивама ЕУ, који ће Србију сврстати у ред модерних и развијених земаља.

"Родна равноправност је питање културе, развоја и будућности једне земље. Желимо Србију на том путу", закључила је Михајловић.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести