Гојковићева београдске изборе расписује до 1.фебруара

" Крајњи датум у којем треба да буду одржани београдски избори је недеља, 18. март", открила је за „Дневник” председница Скупштине Србије Маја Гојковић, која је по слову Устава и закона задужена за њихово расписивање.
1
Фото: Dnevnik.rs

Како је нагласила, законски рокови су јасни па је последњи дан за одржавање избора за престонички парламент 23. март. Међутим, пошто је то радни дан, онда је последњи датум за изборну утакмицу недеља која му претходи, пошто је у Србији уобичајено да се гласа тог нерадног дана.

Закон о локалним изборима каже да се избори за одборнике морају спровести најкасније 30 дана пре краја мандата одборника којима истиче мандат. Рок за њихово расписивање омеђен је на најмање 45 и највише 60 дана од датума који буде одређен за њихово одржавање. Уколико се напредњаци определе да изборни дан буде 18. март, а кампања да траје месец и по, Маја Гојковић би изборе морала расписати најкасније  1. фебруара. С друге стране, ако највећа владајућа странка жели да изборна кампања траје 60 дана, избори би требало да буду расписани најкасније 17. јануара.

И поред свакодневних медијских спекулација о томе ко ће у наредном четворогодишњем мандату водити главни град, кандидат за градоначелника који ће бити репрезент напрадњака, па самим тим и владајуће коалиције, и даље је непознаница. Лидер СНС-а Александар Вучић раније је најављивао да ће тим за Београд бити обнародован у дану када избори буду расписани. Самим тим, претпоставља се да би напредњаци чак и у изборну трку могли кренути не обзнанивши име свог фаворита, који ће свакако бити међу одборничким кандидатима. Маја Гојковић, која је чланица Председништва странке, тврди да се о изборном тиму  још увек разговара на градском нивоу, а да ће тек у финишу стићи до највиших органа СНС, „када буде дошло време за то”. Истовремено тврди да од 17. новембра, када је Главни одбор странке донео одлуку о томе да ће београдски избори бити одржани у редовном року, без ванредних парламентарних, није било страначких састанака на којима би се разговарало о неког другој опцији.

Иако се дуже спекулисало о томе да ће лидер СНС-а Александар Вучић кандидата за градоначелника изабрати између две жене, чини се да је „све извесније” да ће на високом месту на одборничкој листи, можда чак и на првом, бити актуелни градоначелник Синиша Мали, који, како тврде упућени, „веома добро стоји према последњим истраживањима јавног мњења”. У прилог томе иде и изјава градског менаyера Горана Весића, који је рекао да ће тим који је СНС најавио за београдске изборе чинити људи који сада воде Београд.

Фото: Dnevnik.rs

" Тај тим је, почев од градоначелника, градског менаyера, помоћника градоначелника, градског урбанисте – водио Београд. То је добар тим, који добро ради. Наравно да ће бити појачан неким новим људима, али то ће бити наш тим с којим ћемо изаћи на ове изборе. Нормално је, ако представљамо резултате и кажемо да су били добри, као што јесу, да онда те резултате представља тим који је то радио", рекао је Весић.

За сада је на листи напредњака, од осталих чланица владајуће коалиције, место резервисао једино СДПС. Председник те партије Расим Љајић изјавио је уочи новогодишњих празника да је извесно да ће његова странка на предстојеће изборе у Београду изаћи у коалицији са Српском напредном странком.

"Мање-више је извесно да ћемо ићи са СНС-ом, нисмо разговарали о детаљима и функцијама, али то су најважниј избори у наредној години и ми желимо да допринесемо да остваримо најубедљивију победу ",  рекао је тада Љајић.


Опозиционо „хоћу-нећу” 

Опозиција на градским изборима ни овог пута неће наступити јединствено, већ у више колона. Тако се процењује да ће у грађанском блоку бити најмање четири-пет листа. Демократска странка и Нова странка наступиће заједно, у коалицији, на предстојећим изборима у Београду, а лидер ДС-а Драган Шутановац, који је и кандидат за градоначелника, верује да ће се та коалиција и проширити. Председница Савета Нове странке Весна Ракић Водинелић, која је најављивана као кандидаткиња за градоначелницу, биће прва на листи. Шутановац каже да је једино извесно да ДС неће сарађивати са СНС-ом и СПС-ом, а на питање о евентуалној сарадњи с Драганом Ђиласом, рекао је да је пре десетак дана имао добар разговор с Ђиласом, али да се нису договорили. На питање о сарадњи с Александром Шапићем, Шутановац каже да нису имали контакте.

Председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић изјавио је да формирање коалиције ДС-а и Нове странке за изборе у Београду не види као умањивање шанси коалиције коју је ПСГ формирао с Народном странком и Драганом Ђиласом.

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић поручује да неће подржати Ђиласа, већ ће му, напротив, бити конкурент на београдским изборима. Покрет „Доста је било” за сада остаје при одлуци да ће на предстојеће изборе у Београду изаћи самостално.


Социјалисти и даље чекају договор с лидером напредњака. Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да ће СПС прво разговарати са Српском напредном странком о томе да ли ће на београдским изборима наступити с једном листом или с одвојеним, а да ће, уколико се одлучи да буду на одвојеним, тек онда социјалисти моћи да разговарају о томе ко би још учествовао на њиховој листи. Тиме је дао и индиректан одговор на знатижељу медија да ли су један од могућих партнера СПС-а радикали, с којима су наступили заједно на недавним изборима у Мионици. С друге стране, и СПС и СРС имају своје кандидате за градоначелнике, уколико буду самостално наступили на изборима. Дачић је још почетком децембра најавио да ће, у случају да та странка изађе на београдске изборе на листи с Јединственом Србијом, кандидат коалиције СПС–ЈС-а бити актуелни министар рударства и бивши председник Скупштине Београда Александар Антић. СРС је први од свих потенцијалних учесника на изборима изашао с именом свог кандидата, и то још крајем јуна. Извршни одбор те странке одлучио је једногласно да за градоначелника Београда кандидује народног посланика Миљана Дамјановића.


Вулин: Питати грађане какву Србију хоће

Одговарајући на питање да ли су могући ванредни републички избори, министар одбране и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин је оценио да би све грађане Србије требало питати какву Србију заправо хоће.

" Мој став је да би требало одржати и ванредне републичке изборе, баш због свих тих притисака – навео је Вулин. – Због свих оних који сматрају да Србију треба ставити под контролу и да Србија не треба да одлучује сама о себи. Када су притисци претешки и када су питања која се постављају овако судбоносна, онда је добро питати народ шта мисли и у којем правцу треба да се иде."

Истакао је и да београдски избори неће бити избори за асфалтирање улица нити ко ће направити више паркова и ко ће окречити више фасада.

"То ће бити избори на којима ће се људи изјашњавати о томе какву Србију заправо хоће. Мислим да би то требало питати не само грађане Београда већ грађане Србије", нагласио је Вулин.


Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић најавио је да ће он бити носилац листе уколико ДШ изађе самостално на београдске изборе, али да треба размишљати и о јачању коалиција по „политичкој сродности” странака, што су за ДШ „Двери” и „Здрава Србија” Милана Стаматовића.

Челник СДС-а Борис Тадић изјавио је пре две недеље да би било добро да опозиција на изборе за Скупштину Београда изађе уједињена. Није желео да каже кога би од кандидата за градоначелника могао подржати, већ је само рекао да ће се о томе „изјашњавати тек у наредном периоду”.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести