ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗРЕЊАНИНА ЗА „ДНЕВНИК”: Биће посла за 1.200 људи

У последњих 35 година Србија није имала тако велику инвестицију, као што је близу милијарде долара кинеске компаније „Шандонг Линглонг“, а Зрењанин никада.
Janjić na godišnjoj konferenciji gradonačelnika u Pekingu Foto: zrenjanin.rs
Фото: Јањић на годишњој конференцији градоначелника у Пекингу Фото: zrenjanin.rs

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић каже за „Дневник” да је велика је ивестиција веома важна и значајна вест за Зрењанице, а да су преговори трајали годину и да их је водио и успешно завршио лично председник Србије.

„Инвестиција од милијарду долара Зрењанину не значи само нашем граду већ целој Србији, а нама су најзначајнија радна места која ће се отворити и где ће моји суграђани радити“, казао је Јањић.У првој фази, напоменуо је он, биће упослено 1.200 људи, а радови ће почети у марту идуће године.

Само под халама биће 70 хектара, те се може наслутити величина фабрике и капацитет којим ће располагати

„Већ 2021. године очекујемо прве испоруке гума, које ће се користити и на домаћем тржишту, али великом већином намењене су извозу, 98 одсто производње“, истакао је Јањић.

По његовим речима, кинеска компанија „Шандонг Линглонг” добила је на коришћење 140 хектара, од којих ће половина бити под производњом, односно кровом.

„Само под халама биће 70 хектара, те се може наслутити величина фабрике и капацитет којим ће располагати. Очекујемо напредак у граду јер имамо информацију да ће то бити најсавременија фабрика гума у Европи с најбољом технологијом те очекујемо много новина“, казао је градоначелник Зрењанина.


Решење за фабрику воде

На питање градоначелнику када Зрењанинци могу очекивати да ће бити пуштена у рад фабрика воде, он каже да је цео предмет у Влади Србије, а кабинет премијерке Ане Брнабић координира откуп од инвеститора.

„Када држава откупи фабрику, Град Зрењанин ће је добити на коришћење и очекујемо да ће се све издешавати врло брзо“, напомиње Јањић, и додаје да убрзо креће и пробни рад, при којем инвеститор мора да докаже све параметре из тендера.

Иако се тачан датум још не може са сигурношћу рећи, градоначелник Зрењанина поручује да ће Зрењанинци брзо моћи да очекују да фабрика буде пуштена у рад.


Јањић се састао у Пекингу с представницима компаније дан пре него што ће они разговарати с председником Србије Александром Вучићем.

Поменути уговор је први од 11 споразума између Владе Србије и те кинеске компаније. У име Владе Србије потписао га је министар финансија Синиша Мали.

 М. Стакић

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести