ГРЕНЕЛ: Ако Курти жели даљу заштиту САД, мора да престане са једностраним мерама

ВАШИНГТОН: „Уколико премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели да Американци наставе да плаћају и штите безбедност региона уз помоћ НАТО трупа, онда мора да престане са једностраним мерама које угрожавају безбедност 572 Американаца на КиМ, поручио је данас бивши изасланик за Западни Балкан бившег америчког председника Доналда Трампа, Ричард Гренел.
Ričard Grenel, novi izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Foto: Youtube/printscreen
Фото: Ричард Гренел, Фото: Youtube/printscreen

''Мора да престане са унилатералним потезима који угрожавају безбедност 572 Американца из Тексаса, Оклахоме, Ајове, Роуд Ајленда (ускоро и из Џорџије) који тренутно служи на Косову. Бајденов тим и амерички Сенат више не могу одбацити његово неуредно понашање које игнорише захтеве међународне заједнице'', написао је Гренел на свом налогу на друштвеној мрежи Икс.

Он је истакао да Курти својим поступцима доводи у опасност животе Американаца.

''Мора да прекине са својом ратоборношћу, или би америчке трупе требало да буду повучене из безбедносних разлога'', навео је Гренел.

У одвојеној објави на мрежи Икс, Гренел је истакао да председник Србије Александар Вучић не сме да ''прихвати мамац који је бацио Курти'' да би ескалирао тензије.

''Такође мора одбаци и руске и кинеске потезе који покушавају да искористе ситуацију, и уместо тога остане уз САД и ЕУ. То значи да међународна заједница мора одмах да се позабави са последњим Куртијем једностраним акцијама и одбацивањем захтева САД и ЕУ'', навео је Гренел.

Оценио је да ''у оваквим ситуацијама, свима недостаје Хашим Тачи''.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести