Гренел: Трамп решен да дође у Београд, немамо још датум

БЕОГРАД: Специјални изасланик председника САД Ричард Гренел изјавио је да је Доналд Трамп решен да дође у Србију и да је посвећен доласку и додао да се још не може говорити о датуму посете.
g
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

Председник је озбиљан у вези с тим, посвећен је томе и решен је да дође, рекао је Гренел на конференцији за новинаре, упитан да ли се може очекивати посета председника Трампа Србији уколико победи на изборима у новембру.

Гренел је рекао да дуго ради с Трампом и да зна каква је његова реакција када се на нешто обавеже, наводећи да је видео да је Трамп, након позива председника Србије Александра Вучића у Овалној соби да дође у Србију, озбиљно преузео на себе ту обавезу.

И он и Иванка Трамп су изразили жељу да дођу у Београд, истакао је Гренел.

Он је рекао да је Вучић Трампу дао "велику визију" о томе шта може да очекује од доласка у Београд, наводећи да је крајње време да један амерички председник дође у Србију.

Немамо датуме, али је Трамп изразио своју жељу да дође овде и ја једва чекам да га видим у Београду, рекао је Гренел.

Испунићемо обећања дата председнику Вучићу

Специјални саветник председника САД Ричард Гренел поручио је да ће САД испунити обећања дата председнику Србије Александру Вучићу и српском народу.

Американци су нестрпљив народ, а администрација Доналда Трампа је још нестрпљивија и хоћемо да испунимо обећања, која смо дали вама, председниче Вучићу и премијерко Брнабић. Не желимо само да се бавимо речима и политичком симболиком већ да се усмеримо ка економском развоју, истакао је Гренел у Палати Србија.

Гренел, који је претходно присуствовао потписивању Заједничке изјаве којом је озваничено отварање регионалне канцеларије ДФЦ у Београду, поручио је српскм народу да може да их држи за дату реч:

Држите нас за реч, много обећања је дато народу Србије у претходном периоду. Држите нас за реч не само за вашингтонски споразум, већ и за претходна три, који се тиче успостављања авио линије и железничке линије и изградње аутопута, нагласио је Гренел.

Додао је да је важна симболика, али да она не обезбеђује храну на столу и да ће се зато Америка потрудити да се испуне обећања и отворе радна места у Србији.

Политички део ће да сачека, прво бољитак у привреди

Специјални изасланик председника САД изјавио је да је потребно да прође годину дана како би грађани Србије и тзв. Косова осетили бољитак након потписаног економског споразума, а да политички део дијалога треба да сачека док се у привреди не покаже напредак.

Читав смисао је да људи у Србији и у региону осете корист и онда ће борбе око симбола изгубити своју снагу и неће имати приоритет какав имају данас. Треба нам једна година да покажемо људима у Србији и на Косову да наше речи значе нешто. Држите нас за реч и очекујте од нас да остваримо отварање радних места, а политички део ће да сачека, док се у привреди не покаже бољитак, навео је Гренел на конференцији за новинаре.

Он је то рекао одговарајући на питање да ли се може очекивати и политички ангажман САД, а не само економски, на Западном Балкану.

Гренел је рекао да је за економску нормализацију потребно време да покаже резултете, али да би, ако се стране врате политичким расправама, била учињена иста ствар коју су други радили 21 годину, а то је да само стављају речи на папир, док грађани не осећају резултате.

Треба нам неко време, треба нам времена да се оно чему смо се посветили претвори у радна места, рекао је Гренел.

Гренел је рекао да је Трамп у Вашингтону аутсајдер, али да је делегација САД у Србији данас управо зато што је он човек са стране и што је веровао у овај процес.

Могли смо да урадимо исто што је радила међународна заједница између Косова и Србије већ 21 годину. А ми смо хтели нешто друго, као људи са стране, који су ван тих оквира, рекао је Гренел наводећи да је осам година радио у УН и да се тамо само прича о проблему Србије и Косова.

Како је навео, на почетку је било критика да се пошло погрешним путем, али је, како каже, веровао да се нешто може покренути кроз разговоре са приватним сектором и људима.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Не тражимо од Србије да се увек слаже са САД

Не тражимо од Србије да се увек слаже са САД, поручио је данас специјални саветник председника САД Ричард Гренел и додао да ће сигурно и убудуће бити још више разлика, али да увек треба да будемо посвећени дијалогу, салушамо и чујемо једни друге.

Истакао је да је морао да се "помучи у дијалогу Београда и Приштине" и прође кроз много проблема са обе стране, али сматра да је ту најважнија посвећеност будућем дијалогу.

Захвалио је председнику Вучићу због тога што је, каже, не само добар преговарач, већ и зато што је неко ко је веома искрен у томе шта може, а шта не може да учини.

И какве год одлуке да буду, да се разиђемо као пријатељи и да останемо посвећени будућем дијалогу. Надамо се да су ово потпуно нови односи економске нормализације, поручио је.

Гренел наводи да ће временом, када све буде преточено у дела и када људи буду имали добро плаћене послове, тада увидети да је економска нормализација могућа и да ће се политичке борбе смањити, када људи буду боље живели.

Читава ова визија је настала због тога што је Трамп веровао да регион може имати користи од економске нормализације. Ваше заједнице приватног сектора већ то раде у региону, само је било потребно да неки владини предводници то прихвате и подрже, казао је Гренел.

Наша посвећеност народу Србије ће се видети у томе што ћемо поштовати своје обећање, истакао је Гренел додајући да су у Србију дошли са највећом до сада владином делегацијом.

Каже да су хтели да дођу и раније, свега седам дана после споразума из Вашингтона, али да је прошло мало више времена.

Најавио је да ће за око месец дана доћи у Србију и представници других владиних агнеција.

Гренел је, говорећи о прелазу Мердаре, захвалио председнику Вучићу што се сложио са тим да буде изграђен и модернизован тај прелаз, што је био, како каже, део наших преговора.

И САД су инсистирале да се тај прелаз што више користи и да буде опремљен савременом технлогијом за контролу људи која ће гарантовати максималну безбедност, казао је Гренел.

Ускоро ћете видети примену свега што смо договарали и већ смо почели, закључио је Гренел.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести