Гренел, Коснет и Палмер поново траже укидање такси одмах

ВАШИНГТОН: Сједињене Америчке Државе поново су данас позвале косовске лидере да у потпуности укину таксе на робу из Србије, што је наведено у заједничком саопштењу специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела, амбасадора Филипа Коснета у Приштини и специјалног представника за западни Балкан Метјуа Палмера.
grenel
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)
САД стоје уз грађане Косова, похваљују континуиране напоре здравствених стручњака и других који раде уз велики ризик на смањењу ширења Ковид-19 на Косову и позивају косовске лидере да поштују косовски устав и владавину права.
 
"Посвећени смо раду са било којом владом формираном кроз уставни процес", поручила су тројица дипломата.
 
Кад је реч о таксама понављау став да оне наносе штету свим људима на Косову чиме ометају регионалну сарадњу у борби против Ковид-19, укључујући одлагање уласка неопходне робе.
 
Истовремено, тројјица дипломата напомњу да нема тајног плана о размени територија између Косова и Србије, као што су неки спекулисали.
 
Специјални изасланик председника Ричард Гренел никад није видео, ни разговарао о таквом плану", наводи се у саопштењу
 
Америчка влада фокусира се на подршци недавним договорима о поновоном успостављању ваздушних, железничких и друмских веза између Косова и Србије са циљем да се побољша економија и створи економски замајац.
 
"Верујемо да ће тај замајац дати нову енергију процесу дијалога који ће довести до узајамног признања", закључује се у заједничком саопштењу.
EUR/RSD 117.5649
Најновије вести