Гренел: Курти је фашистички премијер, Београд да не наседа

ВАШИНГТОН: Бивши специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине, Ричард Гренел, поводом недељних дешавања на Косову и Метохији оценио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти живи у прошлости и да је "фашистички премијер", а саветује српске лидере да не смеју да наседну.
Ričard Grenel, novi izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Foto: Youtube/printscreen
Фото: Ричард Гренел, Фото: Youtube/printscreen

"Још једном, радикални левичар и искусни фашистички премијер Косова Аљбин Курти једнострано повлачи потез којим забрањује српске таблице и личне карте на Косову. То је глупо, безобзирно и непотребно. Зашто му (саветник Беле куће за националну безбедност) Џејк Саливен и (државни секретар САД) Ентони Блинкен не кажу да прекине са фашистичким методама", навео је Гренел на Твитеру.

Он је нагласио да "оно што се дешава Балкану није Русија".

"Ко год то каже, жели да манипулише. Овде се ради о Куртију, који жели још једном да се обрачуна са Србијом. Он живи у прошлости. Народ Косова жели мир и послове, Аљбине. Прекини да започињеш кавгу", истакао је он.

Гренел је нагласио да српски лидери не смеју да наседну.

"Уместо тога, они морају да се сконцентришу на економски развитак, а не да загризу мамац", саветовао је Гренел.

Он је подсетио да је бивши председник Доналд Трамп уговорио четири споразума о економској нормализацији између Приштине и Београда.

"Помагали смо да се економија подигне и крене напред. Чак смо и договорили једногодишњу паузу у кампањама признавања и повлачењима признавања. Бајден је игнорисао Балкан", поручио је Гренел.

Бивши изасланик САД каже да је ово још једна Блинкенова катастрофа и да и Албанци знају да је Курти проблем.

"Разговарао сам са пријатељем са Косова. Његове речи су биле: ''Никада није било овако у претходних 15 година''. Имам много пријатеља са Косова који су веома љути на Куртија. Било је много више напретка на Косову са Хашимом Тачијем. Ти људи тамо заслужују лидера који жели да створи нове послове, а не сукобе. Косово заслужује боље", написао је Гренел.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести