Грлић Радман: Родна кућа Јелачића искорак, али...

ЗАГРЕБ/ВУКОВАР: Предаја родне куће бана Јосипа Јелачића хрватској заједници у Војводини искорак је у односима Хрватске и Србије, оценио је у Вуковару шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман.
srbija hrvatska
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

Грлић Радман, пренела је Хина, сматра да то не би, како каже, требало да буде врхунац администрачије српског председника Александра Вучића.

Обновљена родна кућа бана Јелачића на Петроварадину биће данас предата хрватској заједници, а том догађају ће присуствовати председник Србије и шеф хрватске дипломатије.

Он је најавио да ће покренути питање о, како је навео, 1.869 несталих у Домовинском рату и о положају Хрвата у Србији.

То питање, каже, оптерећује односе Београда и Загреба, као и положај хрватске заједнице у Србији.

Грлић Радман тврди да је Хрватска "у европском контексту пример свим државама" у регулисању статуса мањина и као пример навео да Хрватска гарантује три посланичка места у парламенту за Србе, као и да је СДС С коалициони партнер у хрватској власти.

Додао је да су наведена питања у заједничком интересу Србије "која је на европском путу" и Хрватској "којој је у интересу да има стабилно и сигурно суседство".

Dojčilo
16.10.2020 • 16:52
Radmane...pričaš o tri poslanika...Gde su nestali ljudi srpske nacionalnosti iz Siska, Zagreba , Like,, DAlmacije , Korduna i Banije
EUR/RSD 117.5849
Најновије вести